pochodne funkcji
x1: Oblicz pochodne funkcji:
4)y=x
2√1+√x
umie ktoś to rozwiązać?
4 sty 00:52
Szkolniak: Umie. Jakieś własne próby?
4 sty 01:30
x1: tak, ale duże problemy są z rozwiązaniem
4 sty 15:18
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną z funkcji: g(x) = √x2 + 1 ?
4 sty 15:20
x1: to będzie 1?
4 sty 15:23
4 sty 15:24
chichi: @
Jerzy Musisz chyba zapas melisy kupić jak zamierzasz pomagać ludziom z pochodnymi na
forum, bo co we wpis nt. pochodnych nie wejdę, to takie elementarne braki, że szok
4 sty 15:28
6latek: NIe
| | 1 | |
stad (√x2+1)' = |
| *(x2+1)' |
| | 2√x2+1 | |
Wzor jest na
√x a my mamy pod pierwiastkiem nie x tylko x
2+1 wiec musimy policzyc jeszce
pochodna wewnatrz pierwiasta
4 sty 15:28
x1: wielkie dzięki
4 sty 15:30
6latek: chichi
Jesli bezposerednio po maturze to naprawde szok
Ale moze byc ze juz ma troche lat i zostala zmuszona w pracy isc na studia bo jak nie to straci
prace
Trudno powiedziec .
4 sty 15:31
x1: a te pozostałe 3 przykłady ktoś umie rozwiązać, bo nawet nie mogę z tym ruszyć
4 sty 15:32
Jerzy:
A znasz wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji ?
4 sty 15:39
Jerzy:
Cześć Krzysztof

@x1, 15:28 to tylko pochodna mianownika z pierwszego przykładu, a do całej pochodnej jeszcze
daleko
4 sty 15:41
x1: może ktoś sprawdzić czy taki będzie wynik:
4 sty 15:43
6latek: Liczmy 1 przyklad
Tutaj policzmy go ze wzoru
u nas
f=2x−1 stad f'=2
| | 2x | | x | |
g=√x2+1 stad g'= |
| = |
| |
| | 2√x2+1 | | √x2+1 | |
Teraz podstaw sobie do wzoru na pochodna ilorazu funkcji (do wzoru A
4 sty 15:44
6latek: Jeszcze raz Dzień dobry
4 sty 15:47
x1: a w tym przykładzie 1 wyniki nie powinien być taki:
4 sty 15:47
Jerzy:
| | 1 − x | |
Jak być policzył pochodną funkcji: g(x) = |
| ? |
| | 1 + x | |
4 sty 15:48
4 sty 15:52
chichi: 15:52 Nie
4 sty 15:54
x1: to jak ma być to rozwiązane?
4 sty 15:57
chichi:
f=1−x, g=1+x
| | 1−x | | f | | f'*g−f*g' | |
( |
| )'=( |
| )'= |
| |
| | 1+x | | g | | g2 | |
Licz po kolei, wracaj podstawiaj. Może @
Jerzy lub @
6latek Ci jeszcze prościej
wytłumaczą, ja na razie uciekam
4 sty 16:06
6latek: | | 1−x | |
Czyli najpierw musisz policzyc pochodna ( |
| )' i dopiero pomnozyc |
| | 1+x | |
4 sty 16:08
4 sty 16:26
chichi: W brzydkiej postaci, ale przynajmniej poprawnie
4 sty 16:29
x1: a punkt 3 jak zrobić?
4 sty 16:31
Filip: Czy w 3cim cala funkcja jest po pierwiastkiem?
4 sty 17:58
x1: nie bez p{
4 sty 19:05