alg
mydlix: Przedstaw, jeśli to możliwe, liczbę 2015 w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
Jeśli to niemożliwe, wykaż dlaczego.
2 sty 14:25
2 sty 15:03
chichi: Tam @
Mila krok po kroku Tobie wytłumaczyla jak podjeść do tego zadania, spróbuj teraz sam
2 sty 15:04
mydlix: OK, ale tutaj właśnie się nie da
2 sty 15:06
Mila:
2015=5*13*31= (4*1+1)*(4*3+1)*(4*7+3)1
Tej liczby nie można przedstawić w postaci sumy kwadratów dwóch liczb całkowitych , ponieważ
w rozkładzie na czynniki pierwsze liczba pierwsza postaci (4k+3) występuje w nieparzystej
potędze.
Twierdzenie:
Liczbę n∊N możemy przedstawić w w postaci sumy kwadratów dwóch liczb całkowitych
wtedy i tylko wtedy, jeżeli w rozkładzie na czynniki pierwsze wszystkie podstawy pierwsze
postaci (4k+3) występują w potęgach parzystych. (warunek konieczny i wystarczający)
2 sty 15:21
kerajs: Reszta z dzielenia kwadratu liczby naturalnej przez 4 może wynosić 0 lub 1. Suma dwóch
kwadratów w dzieleniu przez 4 może dać resztę 0,1 lub 2.
Dlatego liczb o postaci 4k+3 nie można przedstawić jako sumę dwóch kwadratów.
Nie oznacza to wcale, iż liczbę o innej postaci zawsze można przedstawić jako sumę dwóch
kwadratów.
Np: liczby 2021=4*505+1 nie można tak rozpisać. (Ktoś wie, dlaczego nie można?)
2 sty 16:04
Mila:
2021=43*47=(4*10+3)1*(4*11+3)1− żadna z liczb pierwszych postaci 4k+3 nie jest w potędze
parzystej.
2 sty 16:14
Mila:
1805=5*192=5*361 [ 19=4*4+3 ] jest w parzystej potędze.
5*361=(22+12)*(192+02)=
=(2*19+0)2+(1**0−1*19)2=382+192
Dowód twierdzenia 15:21 jest np. w "Teorii liczb " W.Sierpińskiego.
2 sty 16:31
Mila:
Twierdzenie Fermata o sumie dwóch kwadratów lub twierdzenie Girarda –
Każda liczba pierwsza dająca resztę 1 w dzieleniu przez 4 jest sumą kwadratów dwóch
liczb całkowitych.
lub w notacji algebraicznej:
Jeżeli p = 4 k + 1 i p jest liczbą pierwszą , to p = a 2 + b 2 ,gdzie a , b
są pewnymi liczbami całkowitymi.
2 sty 18:57
jc:
2015 = 2012 + 3 = 4k+3
2015 = (2a+1)2 + (2b)2 = 4(a2+a+b2) + 1
sprzeczność
2 sty 23:02
Adamm: Hmm. Nie wiedziałem że się Milu tak dobrze znasz na teorii liczb
3 sty 01:49