algebra
mydlix: Zapisz liczbę 2005 w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
27 gru 17:27
Filip:
182+412=2005
222+392=2005
27 gru 17:37
mydlix: A czy jest jakiś sposób na wyznaczenie, nie licząc metody prób i błędów?
27 gru 17:38
Filip: mozesz napisac program ktory znajdzie ci te liczby za ciebie, przykladowo w C
27 gru 17:57
Mila:
1)
2005=5*401=(22+12)*(202+12),
a=5,b=401
2) x=2 i y=1
z=20 i t=1
a=x2+y2 i b=z2+t2
a*b=(x2+y2) *(z2+t2) po wymnożeniu i odpowiednim uzupełnieniem do kwadratów
ab=(xz+yt)2+(xt−yz)2
lub
ab=(xz−yt)2+(xt+yz)2
3)
ab=2005=(2*20+1*1)2+(2*1−20*1)2=412+(−18)2=411+182
lub
ab=2005=(2*20−1*1)2+(2*1+20*1)2=392+222
27 gru 18:41
Mila:
2005=412+182
27 gru 19:16