indukcja
indukcja: Znaleźć i udowodnić (korzystając z zasady indukcji matematycznej) wzór na sumę sześcianów n
pierwszych liczb naturalnych, tzn. na sumę 13 + 23 + ... + n3.
26 gru 17:24
26 gru 17:32
Filip: Nie wiem jak znalezc ten wzoru(poza internetem) wiec tylko udowodnie:
| | n(n+1) | |
03+13+...+n3=( |
| )2 |
| | 2 | |
L=∑
i=0ni
3
1)Podstawa indukcyjna P(0)
| | 0(0+1) | |
∑i=000=( |
| )2 ⇔ 0=0 ⇔ L=P |
| | 2 | |
2)Krok indukcyjny P(n−1)=>P(n)
| | (n−1)2(n−1+1)2+4n3 | | n4+2n3+1 | | n(n+1) | |
∑i=0ni3=∑i=0n−1i3+n3= |
| = |
| =( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
⇔L=P
Prawdziwa jest podstawa indukcyjna oraz krok indukcyjny a wiec prawdziwa jest cala wlasnosc
26 gru 17:35
indukcja: Właśnie zrobiłam podobnie, tylko zastanawia mnie ten krok indukcyjny. W rozwiązaniu
wnioskujemy, że P(n−1) => P(n). Nam kazali zawsze dowodzić, że P(n) => P(n+1). Zdaje sobie
sprawę, że jest to dokładnie to samo i nie ma to żadnego znaczenia, ale jednak wolałabym
obliczenia zgodnie z tym, co wymaga prowadzący. Tymczasem jak podstawiam do wzoru to n+1 to
wychodzą jakieś cuda niewidy. Ktoś jest w stanie pomóc?
26 gru 17:40
Filip:
| | (n+1)2(n+2)2−4(n+1)3 | | (n+1)2(n2+4n+4−4n−4) | |
∑i=0n+1i3−(n+1)3= |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | |
26 gru 17:47
indukcja: Aaaahaaaaa, już rozumiem. Dzięki wielkie!
26 gru 17:50
indukcja: Dobra, chyba jednak nie. Jakim cudem z 4(n+1)3 zrobiło się −4n−4?
26 gru 18:14
Filip:
(n+1)2 w liczniku wyciagnalem przed nawias:
(n+1)2(n+2)2−4(n+1)3=(n+1)2((n+2)2−4(n+1))
26 gru 18:18
Struś pędziwiatr: Twierdzenie :
Jesli T(n) jest twierdzeniem o liczbach naturalnych takim ze :
1o T(n0) jest prawdziwe
2o ⋀ k≥1(T(k)⇒T(k−1)) to
T(n) jest prawdziwe dla kazdej liczby naturalnej 0≤ n ≤ n0
26 gru 18:19
Filip: No wlasnie i tutaj pytanie...
Jaki zapis jest poprawny w 2o czy T(k)=>T(k−1) czy T(k−1)=>T(k), czy to bez znaczenia? W
notatkach mam ten drugi
26 gru 18:21
indukcja: No tak, dziękuję!
26 gru 18:23
indukcja: W moich notatkach jest T(n) => T(n+1), więc domyślam się, że przez analogię poprawny jest
T(n−1) => T(n).
26 gru 18:24
Struś pędziwiatr: W ksiazce Eugeniusz Niczyporowicz , Nadzieja Borowikowa Indukcja zupelna w zadaniach jest ten
zapis ktory podalem
26 gru 18:24
Filip:
No wlasnie... ja na prezentacji z przedmiotu podstawy informatyki mam T(n−1)=>T(n)
26 gru 18:26
Struś pędziwiatr: W tym przykladzie nalezy zastosowac twierdzenie
Jezeli T(n) jest twierdzeniem o liczbach naturalnych takim ze :
1o T(n0) jest prawdziwe
2o Dla kazdej liczby naturalnej k≥n0 prawdziwa jest inplikacja (T(k)⇒T(k+1) ,
to twierdzenie T(n) jest prawdziwe dla kazdej liczby naturalnej n≥n0
26 gru 18:46
Filip:
Wiesz co, z indukcji matematycznej mialem tylko jeden slajd i wygladal on tak (czarny tekst na
bialym tle)
Zasada indukcji matematycznej mowi, ze P(n) wynika z tego, ze:
(1) P(0) jest prawdziwe
(2) P(n−1) implikuje P(n) dla n>=1
Warunek (1) w dowodzie indukcyjnym zwany jest podstawa, a warunek (2) − krokiem indukcyjnym
26 gru 19:05
Struś pędziwiatr: Skoro Cie tak uczyli .
Jesli jednak bedziesz mial mozliwosc dostania tej ksiazeczki to zachecam do zapoznania sie z
nia .
Sa tam tez podane inne twierdzenia jesli twierdzenie z 18 : 46 nie wystarcza
26 gru 19:14