..
xyz: | | k(k+1) | |
13+23+...+k3=( |
| )2 Pomoże ktoś |
| | 2 | |
23 gru 22:31
ABC: użyj indukcji matematycznej
23 gru 22:38
Filip: Przyklad walkowany milion razy
23 gru 22:53
Struś pędziwiatr: Tylko zmudne rachunki
Moze bym sobie rozpisal
| | k*(k+1) | | k2(k+1)2 | |
( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
23 gru 23:00
a@b:
dla k=1 L=1, P=1
Zał. indukcyjne
k=n
| | n(n+1) | |
13+23+... +n3=( |
| )2 |
| | 2 | |
Teza ind.
k=n+1
| | (n+1)(n+2) | |
13+23+...+n3+(n+1)3= ( |
| )2 |
| | 2 | |
Dowód ind.
| | n2(n+1)2 | | 4(n+1)3 | | (n+1)2(n2+4n+4) | | (n+1)2(n+2)2 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 gru 23:23
xyx: | | n2(n+1)2 | |
13+23+...+n3= |
| Skąd się wzięło takie przekształcenie |
| | 4 | |
25 gru 19:40
Struś pędziwiatr: (a*b)
2= a
2*b
2
25 gru 19:44
xyx: Można jeszcze jaśniej
25 gru 19:47
25 gru 19:56
ICSP: Przecież to jest założenie indukcyjne
25 gru 20:47
kerajs: A może wolisz dowód geometryczny ?
25 gru 21:24
Mila:
S
n=1
3+2
3+3
3+...+n
3
Zaburzanie sum
S
n=∑(k=1 do n) k
4
(1) S
n+1=∑(k=1 do n+1) k
4=∑(k=1 do n) k
4+(n+1)
4
(2) S
n+1=1+∑(k=1 do n) (k+1)
4
(1)=(2)⇔
∑(k=1 do n) k
4+(n+1)
4=1+∑(k=1 do n) (k+1)
4⇔
∑(k=1 do n) k
4+n
4+4n
3+6n
2+4n+1=1+∑(k=1 do n)(k
4+4k
3+6k
2+4k+1)⇔
n
4+4n
3+6n
2+4n=∑(k=1 do n)(4k
3+6k
2+4k+1)
n
4+4n
3+6n
2+4n=4∑(k=1 do n)(k
3)+6∑(k=1 do n)k
2+4∑(k=1 do n)k+∑(k=1 do n)(1)⇔
| | n*(n+1)*(2n+1) | | n*(n+1 | |
n4+4n3+6n2+4n=4∑(k=1 do n)(k3)+6* |
| +4* |
| +n |
| | 6 | | 2 | |
n
4+4n
3+6n
2+3n−n*(n+1)*(2n+1)−2n*(n+1)=4∑(k=1 do n)(k
3)⇔
| n4+2n3+n2 | |
| =13+23+33+...+n3 |
| 4 | |
| | n2*(n2+2n+1) | |
13+23+33+...+n3= |
| |
| | 4 | |
| | n2*(n+1)2 | |
13+23+33+...+n3= |
| |
| | 4 | |
===========================
25 gru 22:48