calka
Filip:
Witam, jak zrobic taka calke?
21 gru 21:23
jc: całka = ∫[(1−x
2)
−1/2 − 2(1−x
2)
1/2 + (1−x
2)
3/2] xdx
| 2 | | 1 | |
= −(1−x2)1/2 + |
| (1−x2)3/2 − |
| (1−x2)5/2 |
| 3 | | 5 | |
21 gru 21:32
Szkolniak: Ja bym zrobił tak − proszę o potwierdzenie.
t=
√1−x2
t
2=1−x
2 ⇒ 2tdt=−2xdx ⇔ xdx=−tdt
x
2=1−t
2 ⇒ x
4=(t
2−1)
2
| x5 | | x4 | | (t2−1)2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| *xdx=∫ |
| *(−t)dt= |
| √1−x2 | | √1−x2 | | t | |
=−∫(t
4−2t
2+1)dt=...
Jest ok?
21 gru 21:35
Filip: yyy...
21 gru 21:36
jc: Tak
21 gru 21:40
Mila:
[x=sin(t), d(x)=cost dt]
∫sin5(t) dt= ...
działaj, jesli już czytałeś o wzorach ∫sinnx dx
21 gru 21:44
Filip:
| 8 + 4x2 + 3x4 | |
To mozliwe ze wyjdzie to samo? w odpowiedziach mam wynik − |
| √1 − x2 |
| 15 | |
21 gru 21:45
jc: | 2 | | 1 | |
−(1−x2)1/2 + |
| (1−x2)3/2 − |
| (1−x2)5/2 |
| 3 | | 5 | |
| 2 | | 1 | |
=(1−x2)1/2(−1+ |
| (1−x2)− |
| (1−x2)2) |
| 3 | | 5 | |
Uporządkuj wyrażenie w nawiasie i pewnie wyjdzie to samo.
21 gru 22:19
Mila:
1) [x=sin(t), d(x)=cost dt]
=∫sin
5(t) dt= ...
c.d
∫sin
5(t) dt=∫sin
4t *sint dt= ∫(1−cos
2t)
2*sint dt=..
2) [cost=u , −sint dt=du ]
..=−∫(1−u
2)
2du=
| 2 | | 1 | |
=−∫(1−2u2+u4) du=−(u− |
| u3+ |
| u5)= |
| 3 | | 5 | |
| 2 | | 1 | |
=−(cost− |
| cos3t + |
| cos5 t)= |
| 3 | | 5 | |
| 2 | | 1 | |
=−cost*(1− |
| cos2t + |
| cos4t)= cost=√1−sin2t=√1−x2 |
| 3 | | 5 | |
| 15−10(1−x2)+3(1−x2)2 | |
=−√1−x2* |
| = |
| 15 | |
| −√1−x2 | |
= |
| *(8+4x2+3x4) +C |
| 15 | |
21 gru 22:26
Filip:
Dzieki Mila, nie mialem jeszcze wzoru ∫sinnx dx i raczej nie zapowiada sie bym mial
22 gru 08:42
Mariusz:
Możesz go sobie wyprowadzić całkując przez części a
następnie korzystając z jedynki trygonometrycznej
∫sin
nxdx=∫sinxsin
n−1xdx
u=sin
n−1x dv = sinx dx
du = (n−1)sin
n−2xcosx v = −cosx
∫sin
nxdx = −cosxsin
n−1x − (n−1)∫(−cosx)sin
n−2xcosx
∫sin
nxdx = −cosxsin
n−1x +(n−1)∫sin
n−2xcos
2xdx
∫sin
nxdx = −cosxsin
n−1x +(n−1)∫sin
n−2x(1−sin
2x)dx
∫sin
nxdx = −cosxsin
n−1x +(n−1)∫sin
n−2x−(n−1)∫sin
nxdx
n∫sin
nxdx = −cosxsin
n−1x +(n−1)∫sin
n−2xdx
| 1 | | n−1 | |
∫sinnxdx = − |
| cosxsinn−1x+ |
| ∫sinn−2xdx |
| n | | n | |
22 gru 10:46
Mila:
22:26 masz rozwiązane bez rekurencji
22 gru 15:48
Damian#UDM:
√1 − x2 = (x + 1)t /
2
(1 − x )(x + 1) = (x+1)
2t
2
| 1 − x | |
1 − x = (x + 1)t → t = |
| |
| 1 + x | |
| 1 − t | | 2 | |
x = |
| = |
| − 1 |
| 1 + t | | 1 + t | |
| x5 | | (t − 1)5 | | t5−5t4+10t3−10t2+5t−1 | |
∫ |
| dx = |
| dt =∫ |
| dt=m |
| √1 − x2 | | (t + 1)6 | | (t+1)6 | |
t5−5t4+10t3−10t2+5t−1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| + |
(t+1)6 | | t+1 | | (t+1)2 | | (t+1)3 | |
| D | | E | | F | |
|
| + |
| + |
| = |
| (t+1)4 | | (t+1)5 | | (t+1)6 | |
| At5+(5A+B)t4+(10A+4B+C)t3+(10A+6B+3C+D)t2+(5A+4B+3C+2D+E)t+A+B+C+D+E+F | |
= |
| = |
| (t+1)6 | |
| ⎧ | A=1 | |
| ⎜ | B=−10 | |
| ⎜ | C=40 | |
= | ⎨ | D=−80 |
|
| ⎜ | E=80 | |
| ⎩ | F=−32 | |
| dt | | dt | | dt | | dt | | dt | |
m = ∫ |
| −10∫ |
| +40∫ |
| −80∫ |
| + 80∫ |
| |
| t+1 | | (t+1)2 | | (t+1)3 | | (t+1)4 | | (t+1)5 | |
| 10 | | 20 | | 80 | | 20 | | 32 | |
= ln|t+1| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| + |
| t+1 | | (t+1)2 | | 3(t+1)3 | | (t+1)4 | | 5(t+1)5 | |
C =
| 2 | | 10 | | 20 | | 80 | |
= ln| |
| | + |
| − |
| + |
| − |
| x+1 | | | | | | | |
Uff... udało się
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mam nadzieję, że dobrze
23 gru 04:22
Damian#UDM: Ooo tak, błąd na początku, o tym marzyłem przy tak długim liczeniu
![](emots/2/zeby.gif)
trzecie równanie od góry, nagle z t
2 zrobiło się t
23 gru 04:27
Damian#UDM: A było tak ładnie
23 gru 04:30
Filip: Dlaczego takie podstawienie, jak do tego doszedles?
23 gru 10:14
ICSP: jest genialny
23 gru 10:49
Mariusz:
Tutaj wystarczyło podstawienie za pierwiastek ale
Damian chciał pewnie przećwiczyć podstawienie Eulera
23 gru 10:56
Mariusz:
√1−x2=(1+x)t
1−x
2=(1+x)t
(1−x)(1+x)=(1+x)
2t
2
1−x=(1+x)t
2
1−x=t
2+xt
2
1−t
2=x+xt
2
x(1+t
2)=1−t
2
| (1−t2)5 | 1+t2 | −4t | |
∫ |
|
|
| |
| (1+t2)5 | 2t | (1+t2)2 | |
Teraz lepszym pomysłem niż rozkład na sumę ułamków prostych jest wzór skróconego mnożenia
1−t
2=2−(1+t
2)
| (2−(1+t2))5 | |
−2∫ |
| dt= |
| (1+t2)6 | |
| 32−80(1+t2)+80(1+t2)2−40(1+t2)3+10(1+t2)4−(1+t2)5 | |
−2∫ |
| |
| (1+t2)6 | |
| 32 | | 80 | | 80 | | 40 | |
−2(∫ |
| dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt−∫ |
| dt |
| (1+t2)6 | | (1+t2)5 | | (1+t2)4 | | (1+t2)3 | |
| 10 | | 1 | |
+∫ |
| dt−∫ |
| dt) |
| (1+t2)2 | | 1+t2 | |
No i teraz wzór redukcyjny
| 1 | | 1+x2−x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| (1+x2)n | | (1+x2)n | |
| 1 | | 1 | | x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| (1+x2)n | | (1+x2)n−1 | | (1+x2)n | |
| 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫x* |
| dx |
| (1+x2)n | | (1+x2)n−1 | | (1+x2)n | |
1+x
2=t
2xdx=dt
| x | | 1 | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| |
| (1+x2)n | | 2n−2 | (1+x2)n−1 | |
| 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫x* |
| dx |
| (1+x2)n | | (1+x2)n−1 | | (1+x2)n | |
| 1 | | 1 | | 1 | x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−(− |
|
| |
| (1+x2)n | | (1+x2)n−1 | | 2n−2 | (1+x2)n−1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+ |
|
| |
| (1+x2)n | | (1+x2)n−1 | | 2n−2 | (1+x2)n−1 | |
| 1 | | 1 | x | | 2n−3 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| (1+x2)n | | 2n−2 | (1+x2)n−1 | | 2n−2 | | (1+x2)n−1 | |
23 gru 11:34
Damian#UDM: Mariusz dokładnie o to mi chodziło
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Widziałem takie podstawienie przy rozwiązaniach
całek typu
I próbowałem w taki sposób to ogarnąć, ale jak widać nie udało mi się
Mariusz co Twoje rozwiązanie widzę to jestem w szoku
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pomysł ze wzorem super, tylko pewnie musiałbym poćwiczyć jeszcze trochę
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję za rozwiązanie!
23 gru 19:04
kerajs: @ Damian#UDM
Replay:
| dx | | 1 | | −dt | |
∫ |
| = [ |
| =x+2] = ∫ |
| |
| (x+2)√(4 − x2) | | t | | √(4t − 1) | |
23 gru 23:24
Mariusz:
√4−x2=(x+2)t
4−x
2=(x+2)
2t
2
(2−x)(2+x)=(x+2)
2t
2
2−x=(x+2)t
2
2−x=xt
2+2t
2
2−2t
2=x+xt
2
x(1+t
2)=2−2t
2
| 1+t2 | 1+t2 | (−8t) | |
∫ |
|
|
| dt |
| 4t | 4 | (1+t2)2 | |
24 gru 18:45
Mariusz:
Damian dam ci do policzenia całkę którą dostałem z pewnego równania różniczkowego
Spróbuj sam ją policzyć
24 gru 19:02
Damian#UDM: Mariusz właśnie próbowałem tak samo jak Ty o 18:45, lecz niestety widzę, że przy tych
całkach jest dużo obliczeń i często zdarza mi się zrobić głupi błąd.
Lecz nie poddaje się i cisnę dalej
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Spróbuję tę całkę ogarnąć z 19:02
25 gru 01:55
Damian#UDM: Raczej słabo mi to poszło
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Ale mam tak:
√x2 − 1 = (x + 1)t
| (t4 + 14t2 + 1)2 | |
(4x2 − 3)2 = |
| |
| (1 − t2)4 | |
| dx | | 2(1 − t2)5dt | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| x2(4x2 − 3)2√x2 − 1 | | (t2 + 1)2(t4 + 14t2 + 1)2 | |
Przypuszczam, że gdzieś może być błąd, lecz niestety nie widzę go. Więc na razie dalej nie
liczę, proszę kogoś o sprawdzenie, bo znowu się naliczę niepotrzebnie jak ostatnio
25 gru 02:35
Damian#UDM: W sumie sprawdziłem drugi raz i obliczenia są bardzo sensowne, lecz dalsze rozbijanie tej całki
na ułamki proste jest bezsensowne
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Szukałem jakiegoś podstawienia, żeby z t
4 zrobić u
2, lecz niestety nie udało mi się.
25 gru 03:09
Mariusz:
No tak taką całkę byś otrzymał
Jeśli chcesz kontynuować to proponowałbym wzór Ostrogradskiego
| L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
2(x) posiada te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
M(x)=M
1(x)M
2(x)
stopień L
1(x) < stopień M
1(x)
stopień L
2(x) < stopień M
2(x)
Aby obliczyć L
1(x) oraz L
2(x) to za współczynniki tego wielomianu
bierzesz współczynniki literowe i różniczkujesz obustronnie równość
| L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
Tutaj jednak wygodniejsze byłoby to pierwsze podstawienie Eulera
(to ze współczynnikiem wiodącym trójmianu kwadratowego pod pierwiastkiem)
25 gru 04:24
Mariusz:
Do całki którą otrzymałeś czyli do
| 2(1−t2)5 | |
∫ |
| dt |
| (t2+1)2(t4+14t2+1)2 | |
| 1−t | |
mógłbyś zastosować podstawienie u= |
| |
| 1+t | |
a całka by ci się uprościła o ile coś zauważysz
25 gru 11:01
kerajs: | dx | | 1 | | −t5dt | |
∫ |
| = [ |
| =x] = ∫ |
| = |
| x2(4x2−3)√x2−1 | | t | | (4−3t2)2√1−t2 | |
| (1−p2)2dp | |
= [p2=1−t2] = ∫ |
| |
| (1+3p2)2 | |
25 gru 11:01
Mariusz:
1 No fajnie tylko że masz ułamek pod pierwiastkiem którego oryginalnie nie było
Poza tym aby dokończyć musiałby jeszcze zastosować wzór skróconego mnożenia
bądź dzielenie i rozkład na sumę ułamków prostych a następnie wzór redukcyjny
Po podstawieniu Eulera natomiast wystarczy coś zauważyć i dostaniemy
całkę łatwą do policzenia w pamięci
Tutaj Damian wybrał akurat takie podstawienie które dało mu całkę która wymaga więcej obliczeń
| 1−t | |
ale da się to naprawić stosując kolejne podstawienie u= |
| |
| 1+t | |
2 Nie znasz się na metodyce nauczania , chciałem aby przećwiczył podstawienia Eulera
choć może powinienem najpierw sprawdzić jak sobie radzi z całkowaniem funkcyj wymiernych
25 gru 12:56
daras: dajcie spokój,
Filip jeszcze nie miał tych wzorów
25 gru 15:32
Filip:
No i (moze na moje szczescie) juz nie bede ich mial
25 gru 16:20
Damian#UDM: Filip ja sam się uczę, żeby innych uczyć i powoli to idzie do przodu
| 1 − t | |
Mariusz próbowałem z Twoim podstawieniem coś podziałać u = |
| |
| 1 + t | |
lecz niestety nic konkretnego nie otrzymałem, nic mi to nie ułatwiło, więc pewnie zrobiłem to
źle.
Z całkowaniem funkcji wymiernych chyba nie ma większego problemu, lecz jak najbardziej
Mariusz możesz
zarzucić tutaj jakiś przykład, a ja spróbuję go sam ogarnąć
25 gru 21:11
kerajs: Ad 1
a)
No fajnie tylko że masz ułamek pod pierwiastkiem którego oryginalnie nie było
I w czym problem?
b)
Poza tym aby dokończyć musiałby jeszcze zastosować wzór skróconego mnożenia bądź dzielenie i
rozkład na sumę ułamków prostych a następnie wzór redukcyjny
I w czym problem?
c)
Po podstawieniu Eulera natomiast wystarczy coś zauważyć i dostaniemy całkę łatwą do policzenia
w pamięci
Tutaj Damian wybrał akurat takie podstawienie które dało mu całkę która wymaga więcej obliczeń
| 1−t | |
ale da się to naprawić stosując kolejne podstawienie u= |
| |
| 1+t | |
Nie zauważył oraz nie wymyśli podanego podstawienia, gdyż nie wynika ono z postaci
otrzymanej całki.
Ad 2
d) Nie znasz się na metodyce nauczania ,
Super argument. Ubawił mnie setnie.
e)
chciałem aby przećwiczył podstawienia Eulera
W odróżnieniu od forumowej grupy jasnowidzów, ja takich zdolności nie posiadam.
Poza tym, dlaczego pokazanie innej metody rozwiązania tych całek
(23 XII 19:04 i 24 XII 19:02 ) ma w tym przeszkadzać?
25 gru 21:20
Damian#UDM: Wesołych świąt kochani!
Dziękuję wszystkim za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jesteście bardzo dobrymi ludźmi, z tego względu iż pomagacie bezinteresownie innym, to jest
piękne!
26 gru 01:05
Mariusz:
Ad 1 a)
"I w czym problem?"
Może być problem np w uproszczeniu wyniku
Ad 1 b)
W tym że jeszcze sporo zostało do dokończenia a po podstawieniu Eulera
można w pamięci policzyć tylko trzeba użyć innego podstawienia Eulera
niż Damian użył
Ad 2 d)
"Super argument. Ubawił mnie setnie. "
Ale prawdziwy
Nie znasz się na nauczaniu i przeszkadzasz w tym
co chciałem Damianowi przekazać / Co chciałem z nim przećwiczyć
Damian jeżeli chcesz poćwiczyć to napisz jak się z tobą skontaktować poza forum
bo tutaj kerajsy przeszkadzają
26 gru 01:27
Mariusz:
Co do podstawienia zaproponowanego przeze mnie to jak masz całkę
| 2(1−t2)5 | |
∫ |
| dt |
| (t2+1)2(t4+14t2+1)2 | |
Bez texa to tutaj kiepsko się pisze
Licznik
| (1−u)2 | | (1+u)2−(1−u)2 | |
(1− |
| )5=( |
| )5 |
| (1+u)2 | | (1+u)2 | |
| (1+u+1−u)((1+u)−(1−u)) | |
( |
| )5 |
| (1+u)2 | |
Mianownik
| (1−u)2 | | (1−u)4 | | (1−u)2 | |
( |
| +1)2( |
| +14 |
| +1)2 |
| (1+u)2 | | (1+u)4 | | (1+u)2 | |
| (1−u)2+(1+u)2 | | ((1−u)4+14(1−u)2(1+u)2+(1+u)4)2 | |
( |
| )2( |
| )2 |
| (1+u)2 | | (1+u)4 | |
4(1+u2)2 | (1−4u+6u2−4u3+u4+14(1−u2)2+1+4u+6u2+4u3+u4)2 | |
|
| |
(1+u)4 | (1+u)8 | |
4(1+u2)2 | (2+12u2+2u4+14−28u2+14u4)2 | |
|
| |
(1+u)4 | (1+u)8 | |
4(1+u2)2 | (16−16u2+16u4)2 | |
|
| |
(1+u)4 | (1+u)8 | |
1024(1+u2)2(1−u2+u4)2 | |
| |
(1+u)12 | |
Pochodna
Po wstawieniu do całki otrzymujesz
| 1024u5 | (1+u)12 | | 2 | |
2∫ |
|
| (− |
| )du |
| (1+u)10 | 1024((1+u2)2(1−u2+u4)2) | | (1+u)2 | |
| u5 | |
=−4∫ |
| du |
| (1+u2)2(1−u2+u4)2 | |
Teraz widzisz co się dzieje w mianowniku
Mniej więcej taką całkę byś dostał gdybyś użył tego drugiego
dostępnego podstawienia Eulera
"
zarzucić tutaj jakiś przykład, a ja spróbuję go sam ogarnąć
"
Nie wiem czy to tutaj ma sens skoro kerajsy się wtrącają do tematów w których piszemy
26 gru 02:30
kerajs: Ad 1 a) ''Może być problem np w uproszczeniu wyniku''
To konkretny przykład, więc nie rób uników, tylko wyjaśnij dlaczego ułamek pod pierwiastkiem
jest tu problemem.
Ad 1 b)
''W tym że jeszcze sporo zostało do dokończenia''
Nigdzie nie twierdziłem że to koniec obliczeń. Jednak są one stadardowe i raczej łatwiejsze niż
to co powyżej napisałeś.
Ad 1 b)(cd)
''a po podstawieniu Eulera można w pamięci policzyć tylko trzeba użyć innego podstawienia
Eulera
niż Damian użył ''
Ale on tego zauważył oraz nie użył innego z podstawień Eulera. A dlaczego tego nie zrobił? Bo
może ktoś nie pokazał mu innych metod?
Albo zasugerował tę, jako jedyną słuszną?
Ad 2 d)
''Ale prawdziwy
Nie znasz się na nauczaniu''
A skądże to przekonanie. Wskaż, proszę, choć trzy tematy które potwierdzą tę (hipo)tezę.
Ad 2 d)cd
'' i przeszkadzasz w tym
co chciałem Damianowi przekazać / Co chciałem z nim przećwiczyć''
Pytałem o to już wcześniej, lecz nie odpowiedziałeś. Wytłumacz, dlaczego pokazanie innej drogi
rozwiązywania dwóch całek w tym przeszkadza?
3)
''kerajsy przeszkadzają''
Inwazja kerajsów. Tak, to przerażające.
26 gru 10:35
Damian#UDM: Mariusz możesz napisać tutaj do mnie: szary002@wp.pl
A tam podam Tobie dalszy kontakt
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nikt mi żadnych podstawień nie pokazywał
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nauczyłem się i uczę wszystkiego sam oraz z waszą pomocą tutaj
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Na internecie znalazłem plik, gdzie były takie podstawienia, słyszałem o podstawieniach Eulera,
lecz nie wiedziałem co to jest, ale wczoraj się dowiedziałem dokładniej
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Na razie myślę, że zajmę się ćwiczeniem tych właśnie podstawień
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A później może całki dwumienne i podstawienia rekurencyjne bo to już wgl jest czarna magia
26 gru 15:17
Damian#UDM: Dziękuję wam za pomoc!
Wesołych świąt wszystkim
26 gru 15:18
kerajs: @Damian#UDM
Piszę, skoro Mariusz nie zdążył jeszcze wykazać, iż nie umiem uczyć:
Zamiast wybiórczo uczyć się z przypadkowych list oraz opinii forumowiczów, otwórz podręcznik z
całkami i przejrzyj jakie są najczęściej używane metody. Ponadto będą one uporządkowane
rodzajami i o wzrastającej trudności. W większości książek będą rozwiązane przykłady i także
kilka całek do samodzielnego rozwiązania.
Starsze podręczniki bez problemu namierzysz w wersji cyfrowej i za darmo pobierzesz. Choćby
''Analizę matematyczną w zadaniach'' Krysickiego, Włodarskiego.
27 gru 14:55
Damian#UDM: Okej, dziękuję
kerajs za cenne uwagi i rady
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Mam gdzieś zapisane podręczniki znalezione w internecie, więc czas je otworzyć na dłużej
27 gru 15:41
Mariusz:
Skoro się wtrącasz do tego co z nim piszę to tutaj nie ma sensu pisać
Po wtóre gdy próbowałem tutaj sprawdzić jak sobie radzi z
całkowaniem funkcji wymiernych to zaspamowali temat
Damian sprawdzałeś tę pocztę co mi podałeś ?
''Analizę matematyczną w zadaniach'' Krysickiego, Włodarskiego.
To nie jest podręcznik tylko zbiór zadań
27 gru 16:04
kerajs: Co za androny wypisujesz, MariuszuM ?
Ani nie wtrącam się do waszych wymian postów, bo tych po prostu nie ma (ich brak powyżej każdy
stwierdzi), ani nie brałem udziału w ''zaspamianiu'' tematu z bardzo pracochłonnymi całkami
wymiernymi, ani książka którą zaproponowałem (jako najłatwiejszą do ściągnięcia) nie jest
zbiorem zadań. Na potwierdzenie tego trzeciego podam passus z przedmowy: ''Celem niniejszego
podręcznika jest nauczenie Czytelnika ...'' oraz wyimek z obwoluty (PWN 2003) : '' Kolejne
wydanie dobrze znanego studentom podręcznika...''
27 gru 16:34
27 gru 16:57
kerajs:
1. Z całym szacunkiem, to opinia dwóch ś.p. profesorów nauk matematycznych, autorów tejże
książki. Do początków (a większości to wystarcza) nauki całek jak najbardziej się nadaje.
Zresztą możesz zaproponować inną pozycję.
2. Link prowadzi do mojego postu sprzed pięciu dni, a o zapędach pedagogicznych i monopolu na
konkretnego usera poinformowałeś (choć nie wprost) dopiero przedwczoraj. Więc się nie
wtrącałem.
27 gru 17:50
Mariusz:
Jako zbiór zadań ta ich książka jest dobra a nawet bardzo dobra
jednak jako podręcznik to jest całkiem średnia
W przytoczonym temacie podałem dwie książki
tylko dlatego że są dostępne legalnie za darmo
Jak ma dostęp do biblioteki to może przejrzeć takie książki jak
Franciszek Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
albo
Grigorij Michaiłowicz Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy
To że ktoś dobrze radzi sobie z materiałem z danego przedmiotu
nie znaczy że jest dobrym nauczycielem
Jakiś czas temu przeglądałem prezentację z której wynikało że
Gauß był kiepskim nauczycielem i ogólnie rzecz biorąc nie lubił uczyć
28 gru 00:13
kerajs: Zamiast Gausem mi mydlić oczy przyznaj wreszcie, iż brak Ci argumentów (tj. postów) na poparcie
karkołomnych tez o mych nie/zdolnościach pedagogicznych.
28 gru 00:52
Mariusz:
Same twoje wpisy wskazują brak twoich zdolności pedagogicznych
". Link prowadzi do mojego postu sprzed pięciu dni, a o zapędach pedagogicznych i monopolu na
konkretnego usera poinformowałeś (choć nie wprost) dopiero przedwczoraj. Więc się nie
wtrącałem."
To był pierwszy raz jak się wtrąciłeś
Gdy mu podałem następną całkę do policzenia to znowu się wtrąciłeś
A co do Gaußa to nie porównuję cię do niego, ty nigdy nie osiągniesz tego co on
Po prostu jest dobrym przykładem że można być dobrym z danego przedmiotu
ale mimo tego kiepskim nauczycielem
Całki nieoznaczone z Krysickiego policzył już Szemek w swoim pdf
Ja tylko zauważyłem że pominął całki na podstawienia Eulera,
policzyłem je i mu je przesłałem
Można by policzyć też oznaczone z tego zbioru
28 gru 01:07
Mariusz:
Wpis z 25 gru 2020 11:01 w tym wątku
Nie wtrąciłeś się tutaj ?
28 gru 01:09