matematykaszkolna.pl
całki z pierwiastkami Damian#UDM: całki z pierwiastkami Oblicz całkę
 dx 

(x + 2)4 − x2 
Zastanawiam się czy jeśli wezmę inne podstawienie i wyjdzie inna odpowiedź niż w innym podstawieniu to czy to rozwiązanie jest poprawne? Ja zrobiłem podstawienie 4 − x2 = t − x I otrzymałem ładną całkę
 2dt 

t2 + 4t − 4 
A po rozwiązaniu tego wyszło mi (mam nadzieję, że poprawnie emotka ):
2 |x + 4 − x2 + 2 − 22| 

ln

+ C
2 |x + 4 − x2 + 2 + 22| 
Lecz w innym rozwiązaniu jest podstawienie: 4 − x2 = (x + 2)t gdzie po obliczeniach otrzymano
 1 

∫dt
 2 
No i końcowo
 1 4 − x2 

+ C
 2 2 + x 
Czy to możliwe, że są dwa różne rozwiązania poprawne przy innych podstawieniach? emotka Czy ja po prostu nie widzę u siebie błędu?emotka Proszę o wskazówki Pozdrawiam wszystkich i wesołych świąt życzę!
22 gru 19:46
Mariusz: Oj Damian nie , tutaj współczynnik przy x2 w trójmianie kwadratowym pod pierwiastkiem masz ujemny więc sprawdzasz wyróżnik trójmianu kwadratowego i podstawiasz 4−x2=(x+2)t
22 gru 19:53
Damian#UDM: Dziękuję Mariusz emotka Czyli są na to jakieś określone zasady?
22 gru 19:55
Mariusz: Jak dasz podstawienie 4−x2 = t − x to po podniesieniu obustronnie do kwadratu x2 ci się nie skróci 4−x2 = t − x 4 − x2 =t2 − 2tx + x2 Czyli już widzisz że ci się x2 nie skróci i nie wyznaczysz x w zależności od t Natomiast drugie zaproponowane podstawienie jest ok
22 gru 19:58
22 gru 20:05
kerajs:
 1 
Ja bym robił podstawienie:

=x+2
 t 
22 gru 21:50
Damian#UDM: Super, dziękuje za wytłumaczenie emotka zrobiłem po prostu błąd, miało być 2x2 a mi się skróciło bo zapomniałem o minusie. Dziękuję wam!
22 gru 22:39