całki z pierwiastkami
Damian#UDM: całki z pierwiastkami
Oblicz całkę
Zastanawiam się czy jeśli wezmę inne podstawienie i wyjdzie inna odpowiedź niż w innym
podstawieniu to czy to rozwiązanie jest poprawne?
Ja zrobiłem podstawienie
√4 − x2 = t − x
I otrzymałem ładną całkę
A po rozwiązaniu tego wyszło mi (mam nadzieję, że poprawnie

):
| √2 | | |x + √4 − x2 + 2 − 2√2| | |
| ln |
| + C |
| 2 | | |x + √4 − x2 + 2 + 2√2| | |
Lecz w innym rozwiązaniu jest podstawienie:
√4 − x2 = (x + 2)t
gdzie po obliczeniach otrzymano
No i końcowo
Czy to możliwe, że są dwa różne rozwiązania poprawne przy innych podstawieniach?

Czy ja po prostu nie widzę u siebie błędu?

Proszę o wskazówki

Pozdrawiam wszystkich i wesołych świąt życzę!
22 gru 19:46
Mariusz:
Oj Damian nie , tutaj współczynnik przy x2
w trójmianie kwadratowym pod pierwiastkiem masz ujemny
więc sprawdzasz wyróżnik trójmianu kwadratowego i podstawiasz
√4−x2=(x+2)t
22 gru 19:53
Damian#UDM: Dziękuję
Mariusz 
Czyli są na to jakieś określone zasady?
22 gru 19:55
Mariusz:
Jak dasz podstawienie
√4−x2 = t − x
to po podniesieniu obustronnie do kwadratu x2 ci się nie skróci
√4−x2 = t − x
4 − x2 =t2 − 2tx + x2
Czyli już widzisz że ci się x2 nie skróci i nie wyznaczysz x
w zależności od t
Natomiast drugie zaproponowane podstawienie jest ok
22 gru 19:58
22 gru 20:05
kerajs: | | 1 | |
Ja bym robił podstawienie: |
| =x+2 |
| | t | |
22 gru 21:50
Damian#UDM: Super, dziękuje za wytłumaczenie

zrobiłem po prostu błąd, miało być 2x
2 a mi się skróciło
bo zapomniałem o minusie.
Dziękuję wam!
22 gru 22:39