Pochodna logarytmu naturalnego
tomsmig: dzień dobry,
Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego w danym poniżej przykładzie, mnożymy przez licznik przez
wartość pochodnej mianownika?
Wiem, że tak się robi, jednak nie wiem dlaczego.
y=ln(x2+3x−1)
y'=1/x2+3x−1
i w tym momencie mnożymy licznik razy pochodną mianownika czyli 2x+3, ale z czego to wynika?
z góry dziękuję za odpowiedź
15 gru 08:50
15 gru 08:55
tomsmig: tak analizowałem wzory i nadal nie wiem dlaczego tak musze zrobic
15 gru 08:58
Filip: Pochodna funkcji zloznej
f(x) = ln(x)
g(x) = x2 + 3x − 1
f(g(x)) = ln(x2 + 3x − 1)
(f(g(x)))' = f'(g(x))g'(x)
15 gru 09:39
tomsmig: bardzo dziekuje
15 gru 11:20