czy ktoś może pomóc w rozwiązaniu tego zadania?
Viki: Rzucamy monetą 6 razy. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 2 razy orła.
13 gru 13:36
chichi: Zdarzeniem przeciwnym spróbuj, będzie szybciej
13 gru 13:44
Pytający:
P(cokolwiek) − P(1 orzeł) − P(0 orłów)
1025
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
= 1 − | * ( |
| )1 * ( |
| )5 − | * ( |
| )0 * ( |
| )6 = |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | | 2 | |
13 gru 13:44
13 gru 13:45
Viki: dziękuję
13 gru 13:55
Viki: wszystkich możliwości przy 6 rzutach monetą będzie :
26
czyli 64.
ponieważ wyrzucenie co najmniej 1 orła jest bardzo prawdopodobne, to łatwiej będzie skorzystać
ze wzoru
P(A) = 1 − P(A')
gdzie A− wyrzucenie co najmniej 1 orła
A' − nie wyrzucimy ani jednego orła
jest tylko 1 możliwość, by nie wyrzucić ani jednego orła, więc P(A')= 1/64
zatem P(A)= 1 − 1/64
P(A)= 63/64
czy to rozwiązanie jest poprawne?
13 gru 14:35
chichi: W poleceniu jest wyrzucenie co najmniej 2 razy orła, czyli zdarzeniem przeciwnym będzie
wyrzucenie dokładnie 1 orła lub nie wyrzucenie orła
13 gru 15:47
chichi: Innymi słowy co najwyżej 1 orła
13 gru 15:49
Viki: to które rozwiązanie jest prawidłowe 57/64 czy 63/64 ?
13 gru 15:51
chichi: | | 57 | |
Oczywiście odpowiedź |
| , którą podał @Pytający  |
| | 64 | |
13 gru 15:53
Viki: bardzo dziękuję
13 gru 15:55
janek191:
Można tak:
I Ω I = 2
6 = 64
A ' − wyrzucono co najwyżej jednego orła,
A ' = { RRRRRR, ORRRRR, RORRRR, ..., RRRRRO }
I A ' I = 7
| | 7 | | 57 | |
P( A) = 1 − P( A ') = 1 − |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | |
13 gru 16:16
Viki: wielkie dzięki za pomoc
13 gru 16:17