Oblicz pole i obwód oraz długość krótszej przekątnej sześciokąta foremnego
Michał: Oblicz pole i obwód oraz długość krótszej przekątnej sześciokąta foremnego opisanego na
okręgu o promieniu 10 cm
9 gru 20:51
9 gru 20:55
chichi: Nawet się szukać nie chce?
9 gru 20:55
6latek:

R=a
a=10
Obw= 6*10=60cm
podstaw dane
EA=2d
α=60
o
β= 30
o
Trojkat FGE to trojkat o miarch katow 30
o 60
o i 90
o
EA= 2*d=policz
9 gru 22:38
Eta:
? ?
9 gru 22:41
6latek: Jesli cos zle to prosze poprawic
9 gru 22:43
Eta:
9 gru 22:49
6latek: Widze błąd .
Policzylem dla okregu opisanego na szesciokacie ,zamiast dla okregu wpisanego w szesciokat
Przepraszam
9 gru 22:52
6latek: 20=a
√3
Masz obliczony bok wiec dzialaj
9 gru 23:05
Eta:
e=2r= 20
L=4r√3=40√3
P=2r2√3= 200√3
9 gru 23:18