Nierówności
perwollek: Wyznacz dziedzinę funkcji f.
a) f(x) = √x²−x−6 + √15−x²
b) f(x) = √3x²+7x−6 − √4x−x²
9 gru 12:33
9 gru 12:35
Jerzy:
Weź się leniu do roboty, a nie czekaj na gotowce.
Jaki warunek musi spełniać liczba pod pierwiastkiem kwadratowym ?
9 gru 12:35
perwollek: nie wiem, gdybym wiedziała nie pisała bym tu z prośbą o rozwiązanie tego zadania to jest chyba
oczywiste, mam tyły w matmie a potrzebuje tych zadań bardzo szybko
9 gru 13:25
HGH: wyrażenie pod pierwiastkiem jest nieujemne. Rozpisz dla kazdego pierwiastka i połącz zbiory.
9 gru 13:31
perwollek: tzn? nie rozumiem
9 gru 13:37
HGH: ktorego nie rozumiesz?
9 gru 14:21
Jerzy:
Po prostu nie potrafi rozwiązać nierówności kwadratowej.
9 gru 14:24
janek191:

f(x) =
√x2 − x − 6 +
√15 − x2 ?
x
2 − x − 6 = ( x − 3)*(x + 2) ≥ 0 ⇔ x ∊ ( −
∞, −2> ∪ <3,+
∞)
i
15 − x
2 ≥ 0 ⇔ (
√15 +x)*(
√15 − x)≥ 0 ⇔ x ∊ < −
√15,
√15>
Bierzemy część wspólną ( iloczyn) tych przedziałów:
x ∊ < −
√15, − 2> ∪ < 3,
√15>
9 gru 16:27
HGH: jeśli jesteście na wyznaczeniu dziedziny z takich funkcji to na pewno w szkole musieliscie miec
juz, nierownosci, nierownosic kwadratowe i zbiory, jesli tego nie potrafisz to masz ogromne
braki i radzilbym temat opanowac bardzo dobrze, bo pelno go na maturze i w dalszej matematyce,
a jest stosunkowo prosty
9 gru 16:46