dzieki
aLLA: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 cm i 8cm. Oblicz funkcje trygonometryczne
kątów trójkąta
rysunek tez
8 gru 17:11
8 gru 17:13
aLLA: nie rozumiem. może ktoś pokazać jak to robić? proszę bardzo
8 gru 17:15
6latek:

a=6
b=8
c=
√62+82=10
Podstawiaj dane i licz
Zapoznaj sie z definicjami funkcji trygonometrycznych
8 gru 17:39
aLLA: a kąty alfa i beta ile wynoszą?
8 gru 17:51
6latek: | | 8 | |
np sinα= |
| =0,8 to α≈54o (odczytujesz z tablic lub kalkulatorze ) |
| | 10 | |
na to β=90
o−54
o= 36
o
8 gru 17:57