Wielokąt foremny
6latek: Wiem jak wpisac w okrag pieciokat foremny
Jednak potrzebuje policzyc wielkosc boku (a
n) takiego pieciokata wpisanego w okrag o
promieniu R=1
Pytanie moje jest takie :
Czy mozna obliczyc wiekosc tego boku bez uzycia trygonometrii ,gdyz wielkosc tego boku bedzie
| | π | |
mi potrzebna do obliczenia wartosci |
| funkcji trygonometrycznych. |
| | 5 | |
Prosba zeby nie odsylac do wiki(nie lubie jej czytac bo jest duzo bledow ) ale ewentualnie
wskazac jakas literature .
dla n=3 a
n=
√3
ddla n=4 a
n=
√2
dla n=6 a
n=1
Teraz chce policzyc dla n=5 n=8 n=10 i n=12 wielkosc a
n
4 gru 21:09
4 gru 21:35
6latek: | | 5−√5 | |
W ksiazce mam tylko a5=√ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 3+√5 | |
Natomiast apotema ktora jest linia cosinusa l5= |
| √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 21:40
Saizou :

Można, wystarczy Pitagoras

Przedstawmy konstrukcję (za Ptolemeuszem)
1. Narysujmy okrąg o środku S i promieniu 1
2. Rysujemy średnicę oraz prostą prostopadłą do średnicy przechodzącą przez S.
3. Znajdujemy środek AS.
4. Kreślimy łuk o środku D i promieniu CD
Odcinek CE ma długość boku pięciokąta foremnego wpisanego w wyjściowy okrąg
CS = 1
CD z Pitagorasa
SE = CD − DS
CE z Pitagorasa
4 gru 21:42
6latek: Wystapi takze problem podwojenia ilosci bokow bo skoro dla n=6 a
6=1 bo zakreslamy promieniem
bok szeciokata
| | 1 | |
to wydawoloby sie ze bok takiego dwunastokata powinien wynosic a12= |
| a tak nie jest |
| | 2 | |
.
4 gru 21:43
6latek: Dziekuje Ci
Ja natomiast robilem taka konstukcje
Dzielilem srednice na 5 rownych czesci i jedna 1 czescia zakreslalem bok takiego pieciokąta .
4 gru 21:49
Saizou :

Dla 12−kąta będzie tak:
AS = 1
SB z Pitagorasa
BC = 1 − SB
AC z Pitagorasa
4 gru 21:50
6latek: Dobrze .
Wiec znam bok a4= √2 to post 21:50 znajduje bok osmiokata
to samo znajac a5 to post 21 :50 znajduje bok dziesieciokata .
Dzieki bardzo .
4 gru 21:56
4 gru 21:59
4 gru 22:51
6latek: Dobry wieczor

Klaniam się i dziekuje .
Przypominam sobie troche trygonometrii i geometrii
4 gru 22:56