Granica
Maturzysta: Oblicz granicę
| | 4n+3 | |
lim n−>inf ( |
| )2n |
| | 2n−1 | |
Dzięki z góry!
4 gru 13:21
Filip:
| | k | |
Wykorzystaj fakt, ze limn−>inf(1 + |
| )n/k = e |
| | n | |
4 gru 13:56
Maturzysta: Zdecydowanie, ale wyszło mi 2+5/2n−1.... Co z tą dwójką zrobić
4 gru 14:10
Filip:
| | 2n+4 | |
limn−>inf(1 + |
| )2n −−− zajmiemy sie wykladnikiem potegi |
| | 2n−1 | |
| | (2n−1)(2n+4) | |
2n = 2n |
| |
| | (2n−1)(2n+4) | |
| | 2n+4 | |
I to jak rozbijesz, dostaniesz, ze limn−>inf(1 + |
| )2n = einf = inf |
| | 2n−1 | |
4 gru 14:16
Maturzysta: Dzięki, za proste to się nie widzi, mania rozbijania mnie wzięła
4 gru 14:21
4 gru 14:22
jc: Filipie, za takie rozwiązanie dostałbyś zero.
4 gru 14:24
Filip: Dlaczego?
4 gru 14:27
Filip: Czesciowe liczenie granic to sie nazywa czy jakos tak?
4 gru 14:27
ICSP: ja bym nawet ujemne dał
4 gru 14:28
Filip: A moze o zapis chodzi?
4 gru 14:31
ICSP: Bardziej chodzi o nieznajomość wzorów.
4 gru 14:34
Filip:
A to sory, bo dopiero sie ucze, ten wzor nie jest niepoprawny. Poszukalem w internecie i
znalazlem taki:
| | k | |
limn−>inf(1 + |
| )2 = ek .... |
| | n | |
I teraz moge obliczyc lim
n−>infk aby finalnie podac wynik?
4 gru 14:42
Filip:
jest niepoprawny*
4 gru 14:42
ICSP: Czym jest "k"?
4 gru 22:13
5 gru 07:20