Obliczanie granicy
tomek123098: | | 4n + 3 | |
Oblicz granicę ciągu limn −> ∞ ( |
| )2n |
| | 2n − 1 | |
Od razu tu się prosi żeby skorzystać z własności granicy ciągu jeśli n −>
∞
Tak więc próbuję ciąg doprowadzić do takiej postaci
| | 4n + 3 | | 2n + 4 | | 5 | |
( |
| )2n = (1 + |
| )2n = (2 + |
| )2n |
| | 2n − 1 | | 2n − 1 | | 2n − 1 | |
I co teraz? Nie mam pojęcia co z tym zrobić?
30 lis 15:05
Filip:
| | 2n + 4 | |
Mhm, ja bym sie zatrzymal na (1 + |
| )2n i przeszedl do wykladnika potęgi |
| | 2n − 1 | |
czyli 2n
Mozna to zapisac inaczej jako:
| 2n − 1 | | 2n(2n + 4) | |
| * |
| |
| 2n + 4 | | 2n − 1 | |
| | 2n(2n + 4) | |
Zalozmy, ze x = |
| |
| | 2n − 1 | |
Po tym zostaje ci e
x, a lim
x−>infx = inf czyli masz e
inf czyli inf
30 lis 15:16
Szkolniak: | 4n+3 | | 2n−1+2n+4 | | 2n+4 | | 1 | |
| = |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| 2n−1 | | 2n−1 | | 2n−1 | | | |
Zatem:
| | 1 | | 4n2−2n | |
((1+ |
| )[2n+4]/[2n−1])(4n2−2n)/(2n+4), a granica z |
| |
| | | | 2n+4 | |
przy x zmierzającym do nieskończoności równa jest
∞.
Stąd granica równa jest e
∞=
∞.
30 lis 15:17
tomek123098: Dzięki za pomoc panowie
30 lis 16:01
Mariusz:
Szkolniak tak wynikiem będzie nieskończoność ale mam
wątpliwości co do sposobu w jaki ten wynik uzyskałeś
nie dąży do nieskończoności
30 lis 17:05
Mariusz:
Wg mnie lepiej to policzyć w ten sposób
| | 4n+3 | |
limn→∞22nlimn→∞( |
| )2n |
| | 4n−2 | |
| | 4n−2+5 | |
limn→∞22nlimn→∞( |
| )2n |
| | 4n−2 | |
| | 5 | |
limn→∞22nlimn→∞(1+ |
| )2n |
| | 4n−2 | |
| | 1 | |
limn→∞22nlimn→∞(1+ |
| )(4n−2)/5*5n/(2n−1) |
| | | |
lim
n→∞2
2ne
5/2
=
∞
30 lis 17:15