Wzory funkcji kwadratowej
Marek: Witam

potrzebuje postacie ogólne:
y=3(x−3)
2+5
y=−8(x−
12)
2+3
y=
12(x−
14)
2−
132
y=
12(x+4)
2−3
y=−
14(x−2)
2+16
Oraz wzór funkcji w postaci kanonicznej:
y=x
2+8x−6
y=x
2−10x+16
y=x
2+6x−7
y=x
2+x+
54
y=x
2−5x−
34
30 lis 20:30
Filip:
Kupa roboty
30 lis 20:40
Marek: Niestety masz jeszcze inne pilniejsze zadania i trochę roboty prywatnej a są ludzie co lubią
trochę poprzepalać myśli więc
30 lis 20:43
30 lis 20:43
Filip: A skadże, u mnie aktualnie 0 roboty
30 lis 20:45
Mila:
1) y=3(x−3)
2+5− postać kanoniczna
y=3*(x
2−6x+9)+5
y=3x
2−18x+27+5
y=3x
2−18x+32 − postać ogólna
i resztę robisz w podobny sposób
2)
a) f(x)=x
2+8x−6 − postać ogólna, a=1, b=8, c=−6
postać kanoniczna:
y=a(x−p)
2+q, gdzie (p,q) wsp. wierzchołka paraboli
q=f(−4)=(−4)
2+8*(−4)−6=16−32−6=−16−6=−22
f(x)=(x+4)
2−22
II sposób obliczenia q:
Δ=b
2−4a*c=8
2−4*(−6)*1=64+24=88
No to do roboty.
30 lis 21:14
Eta:
2/ y=x2+8x+16−22 = (x+4)2−22
y=(x+4)2−22 −− postać kanoniczna
30 lis 21:52
Eta:
2/ b)
y= x2−10x+25−9
y=(x−5)2−9
c) .......... już samodzielnie
30 lis 21:55