Zrobi mi ktoś to całe? Mam zagrożenie i od tego zadania wszystko zalezy
Juliamadra: Oblicz miare kąta ABC w trójkącie, w którym
a) |AB|=10 |BC|=6 |AC|=9
B) |kąt BAC|=20 stopni |AC|=5 |BC|=4
C) |kąt ACB|=120 stopni |AC|=6 |BC|=10
26 lis 14:39
26 lis 14:47
a7:

B)
| | 4 | | 5 | |
z twierdzenia sinusów |
| = |
| |
| | sin20 | | sinβ | |
4sinβ=5sin20
o
sinβ=5/4*sin20
o sin20
o=0,342 (odczytujemy z tablic)
sinβ=5/4*0,342
sinβ=0,4275
czyli β ≈65
o (odczytujemy z tablic)
(nie jestem pewna czy nie ma błędu rachunkowego gdzieś)
26 lis 14:57
a7:

C)
z tw. cosinusów
AB
2=6
2+10
2−2*6*10*cos120
AB
2=36+100−120*(−sin30)
AB
2=136+120*1/2
AB
2=196
AB=14
z tw. sinusów
14sinβ=3
√3
sinβ=3
√3/14≈0,3712
β≈22
o
(nie wiem czy nie ma jakiś błędów)
26 lis 15:05
janek191:
a) 9
2 = 10
2 + 6
2 − 2*10*6 cos β
81 = 100 + 36 − 120 cos β
26 lis 15:11