Oblicz miare kąta ABC W trójkącie w którym
Zairox: Oblicz miare kąta ABC w trójkącie, w którym
a) |AB|=10 |BC|=6 |AC|=9
B) |kąt BAC|=20 stopni |AC|=5 |BC|=4
C) |kąt ACB|=120 stopni |AC|=6 |BC|=10
26 lis 13:00
a7:

z tw. cosinusów
9
2=10
2+6
2−2*10*6cosα ⇒ cosα=55/120=11/24=0,458(3) α≈63
o
26 lis 13:30
a7:
to bylo a)
26 lis 13:30
6latek:

1) z tw cosinusow wylicz |AB|
| | |AB| | | 6 | |
2) z tw sinusow |
| = |
| stad sinα=.. to α= |
| | sin120o | | sinα | |
26 lis 13:44
Nikt:
7 cze 20:06
Mnm:
12 wrz 08:30