trójkąt
miki: witam mam kilka zadań do zaliczenia a nie bardzo wiem jak się za nie zabrać proszę o kilka
wskazówek
1.na okregu o promieniu r= 10 cm opisano trójkąt równoboczny . oblicz pole trójkąta
2. z trójkąta równobocznego o boku 8 cm wycieto koło wpisane w ten trójkąt. oblicz pole
powierzchni pozostałej części tego trójkąta
3. czy do zadania o treści : oblicz długość ramienia trójkąta równoramiennego jeśli podstawa ma
długość 18 cm a jego pole 90 cm, dobra jest odpowiez b=pierwistek z 181
Kochani pomóżcie błagam , bo inaczej pała zdalna
23 lis 21:20
miki: czy w zadaniu 1. rozwiazaniem będzie P = 15√3?
proszę pomóżcie staram się
23 lis 21:29
23 lis 21:43
23 lis 21:47
Eta:

1/
h=3r a= 2r
√3 to P=3r
2√3
dla r=10 P=.....
2/ a=8 ⇒2r
√3 =8 r=4/
√3 to r
2= 16/3
P
k wp=πr
2 PΔ=3r
2√3
pole S pozostałej części
S= r
2(3
√3−π) = ....
23 lis 21:51
a7:

P=90 1/2*18*h=90 h=10
teraz z tw. Pitagorasa
10
2+9
2=b
2
b
2=181
b=
√181
23 lis 21:52
miki: posłuchaj bo nie wiem czy kumam ja robiłem to tak
h w równobocznym =a√3:2. czyli r = 1/3h czyli 1/3 a√3:2= a{3}/6 czyli 10= a√3}/6
obliczyłem a , a potem ze wzoru na pole trójkąta równobocznego
powiedz czy dobrze rozumuję ,bo nie chodzi mi tylko o rozwiązanie ale żebym zrozumiał
23 lis 21:56
miki: Eta ty zawsze dobrze tłumaczysz ale skąd w tym trójkącie w zad.1 bok o długosci r√3
23 lis 22:04
chichi: Dobrze rozumujesz
23 lis 22:05
miki: i z moich obliczeń wyszło mi w 1 P=15√3 nie wiem czy dobrze bo wy jesteście specami i wyszło
Wam inaczej
23 lis 22:07
chichi:
a
√3=60 / :
√3
a=20
√3
23 lis 22:13
chichi: | | a2√3 | | (20√3)2*√3 | | 1200√3 | |
P= |
| = |
| = |
| =300√3 [j2] |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
23 lis 22:16
Eta:
Tak bardzo "kochacie" ułamki ?
23 lis 22:16
chichi: Chyba 'a' nie podniosłeś do kwadratu koleżko
23 lis 22:16
Eta:
r=10
P=3r
2√3 = 300
√3
i po ptokach
23 lis 22:17
chichi: Kto powiedział, że kocham ułamki i to mój sposób? Chłopak grzecznie pyta czy można takim
sposobem jaki wymyślił to pokazałem mu, że można... I po ptokach
23 lis 22:20
Eta:
23 lis 22:21
miki: dzięki i chi chi i eta
23 lis 22:26
23 lis 22:30
chichi: W zad. 2 masz podany bok, więc skorzystaj teraz z tego co w pierwszym,
| | a√3 | |
że r= |
| . Policz pole trójkąta odejmij od niego pole koła o promieniu 'r' i po ptokach |
| | 6 | |
jakby to
Eta powiedziała
23 lis 22:51
23 lis 22:58
miki: chichi jestes super Ktoś tłumczysz super, chciałbym mieć takiego nauczyciela, który nie tylko
wymaga ale najpierw tłumaczy a potem wymaga.....
23 lis 23:00