Zadanie
Anastazja: | | 1 | |
Prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale wynosi p = |
| . Niech X6 oznacza |
| | 10 | |
liczbę celnych strzałów w wykonanej serii sześciu niezależnych strzałów. Znajdź rozkład
zmiennej losowej X
6. Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję i odchylnie standardowe. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że liczba strzałów celnych będzie nie mniejsza niż 4.
23 lis 13:26
Anastazja: Ktoś pomoże?
23 lis 15:54
Anastazja: Nikt nie wie?
24 lis 14:38
Anastazja: PODBIJAM

24 lis 20:57
Anastazja: Dlaczego nikt nie chce mi pomóc z tym zadaniem

przecież Tutaj jest tyle świetnych
matematyków
24 lis 21:08
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
p=1/10 q=9/10
rozkłąd zmiennej losowej X
6:
| | | | 1 | | 9 | |
P(X6=1)=P6(1)= | * |
| 1*( |
| )5 |
| | | 10 | | 10 | |
| | | | 1 | | 9 | |
P(X6=2)=P6(2)= | * |
| 2*( |
| )4 |
| | | 10 | | 10 | |
| | | | 1 | | 9 | |
P(X6=3)=P6(3)= | * |
| 3*( |
| )3 |
| | | 10 | | 10 | |
| | | | 1 | | 9 | |
P(X6=4)=P6(4)= | * |
| 4*( |
| )2 |
| | | 10 | | 10 | |
| | | | 1 | | 9 | |
P(X6=5)=P6(5)= | * |
| 5*( |
| )1 |
| | | 10 | | 10 | |
| | | | 1 | | 9 | |
P(X6=6)=P6(6)= | * |
| 6*( |
| )0 |
| | | 10 | | 10 | |
24 lis 21:34
a7: nie jestem pewna czy dobrze
24 lis 21:42
Anastazja: Jezus dziękuje ślicznie @a7

24 lis 22:47
daras: idź już spać
24 lis 22:50
a7: jeszcze tam trzeba uzupełnić ten rozkład
| | | |
P(X6=0)=P6(0)= | *(1/10)0*(9/10)6 |
| | |
natomiast prawdopodobieństwo tego, że liczba strzałów celnych będzie nie mniejsza niż 4:
P(X
6≥4)=P(X
6=4)+P(X
6=5)+P(X
6=6)=0,00127
https://matematykaszkolna.pl/forum/353661.html
25 lis 00:42
Anastazja: Gdybym jeszcze dopytała, by obliczyć Wartość Oczekiwaną trzeba zsumować 7 prawdopodobieństw,
następnie obliczamy wariacje poprzez poleczenie średniej arytmetycznej a potem przez odjecie
jej od różnicy kwadratu 7 prawdopodobieństw. Pozostało odchylanie standardowe, które jest
pierwiastkiem z wariacji. Mylę się w czymś?
25 lis 15:57
25 lis 16:42
Anastazja: Dobrze, aczkolwiek jutro mam kolokwium z analizy i się dziś jeszcze przygotowuje. możemy
porównać wyniki jutro wieczorem?
25 lis 16:59
a7: jasne, może do tej pory będzie na forum ktoś, kto czuje się kompetentny w tym temacie i
zabierze głos
25 lis 18:14
Anastazja: Dobra mam tak,
x6 = 0 =0,531441
x6 = 1 =0,356294
x6 = 2 =0,0885735
x6 = 3 =0,01458
x6 = 4 =0,001215
x6 = 5 =0,000054
x6 = 6 =0,000001
@a7 jak policzyła byś wartość oczekiwania?
26 lis 21:30
Anastazja: Znaczy wie Pani, mam problem z wariacja, wychodzi mi 0.141622, a Pani?
26 lis 22:17
a7: E(X)=n*p=0,6 D2(X)=n*p*q=0,54
P(X=1)=0,354294
P(X=2)=0,098415
26 lis 23:40