Rozwiąż równianie
conietak: sin 3x + cos 3x = √2
Ogólnie to chciałbym wiedzieć co zrobiłem nie tak w tym zadaniu, a nie jak je rozwiązać oto
moje "rozwiązanie":
sin 3x + cos 3x = √2 |()2
sin2 3x + 2 sin 3x cos 3x + cos2 3x = 2
1 + 2 sin 3x cos 3x = 2
2 sin 3x cos 3x = 1
sin 6x = 1
sin 6x = sin(π/2 + 2kπ)
6x = π/2 + 2kπ | : 6
x = π/12 + kπ/3
Odpowiedzi na to zadanie to π/12 + 2kπ/3
23 lis 13:06
ICSP: Kiedy równanie można podnosic do kwadratu?
23 lis 13:07
23 lis 13:21
Mila:
| | √2 | |
sin 3x + cos 3x = √2 /* |
| |
| | 2 | |
| √2 | | √2 | |
| *sin 3x + |
| *cos 3x = 1⇔ |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin(3x)*cos |
| +sin |
| *cos(3x)=1⇔ |
| | 4 | | 4 | |
=============
23 lis 15:06
6latek: Pytanie .
czy jesli podzielilbym lewa strone rownania przez cos3x z zalozeniem to takze musze √2
podzielic przez cos3x?
czy moge tylko lewa strone rownania podzielic ?
dziekuje .
23 lis 16:56
ICSP: 2 + 1 = 3
dzielę lewą stronę równania przez 2
23 lis 16:58
6latek: Dobrze rozumiem juz .
23 lis 17:03
6latek: Nie moge znalezc w tablicach czy mozna wyrazic sin(3x) i cos(3x) przez tanges
Jesli ktos wie to prosze o odpowiedz .dziekuje
23 lis 17:10
ICSP: | | sin3x | | tg3x | |
sin3x = |
| = |
| |
| | √sin23x + cos23x | | √tg23x + 1 | |
23 lis 17:32