Znajdź ostrosłup o największej objętości
Anna: Który z ostrosłupów prawidłowych o podstawie kwadratowej i sumie długości wszystkich krawędzi
równej a ma większa objętość?
20 lis 17:06
20 lis 17:18
Eta:
Ooo
Daker zmienił się w
Anna
20 lis 19:02
ABC:
następna baba z jajami?
20 lis 19:08
Eta:
Czeka pewnie na"kelnera− cacy", który poda wszystko "na tacy"
20 lis 19:09
Eta:
Czyżby ......... to G. A ?
20 lis 19:10
Mila:
4m+4k=a
1)
| | m2 | | a | | m2 | |
H2=k2− |
| ⇔H2=( |
| −m)2− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | √8m2−8a*m+a2 | |
V(m)= |
| *m2* |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 2m*(12m2−10am+a2) | |
V'(m)= |
| |
| | 12√8m2−8a*m+a2 | |
V'(m)=0⇔m=0 lub 12m
2−10a m +a
2=0
Spróbuj sama sprawdzić rachunki i dokończyć, wykorzystaj założenie o m,
jutro będę na forum.
20 lis 23:03
Mila:
Jeśli masz odpowiedź w książce do zadania to napisz.
20 lis 23:07
ABC: Mila to zadanie w wersji gdzie a=4 było na maturze ponad 25 lat temu , mogę jak zwykle wkleić
rozwiązanie jeśli będzie taka potrzeba
20 lis 23:43
Eta:
21 lis 00:07