Zadanie optymalizacyjne
Darker: Który z ostrosłupów prawidłowych o podstawie kwadratowej i sumie długości wszystkich
krawędzi równej a ma największą objętość?
19 lis 15:00
Eta:
2c −− dł. krawędzi podstawy
c
√2 −− długość połowy przekątnej podstawy
b −− dł krawędzi bocznej
H −− długość wysokości ostrosłupa
Z treści zadania
| | a−4b | | a | |
8c+4b=a ⇒ c= |
| dla b∊(0, |
| ) |
| | 8 | | 4 | |
| | (a−4b)2 | |
i z tw. Pitagorasa H2= b2−2c2= b2− |
| |
| | 32 | |
V(b) =................
i licz maksimum tej funkcji
19 lis 18:03
Darker: Dlaczego krawędź podstawy = 2c a nie po prostu c?
21 lis 10:21
jc: Rozwiązanie oparte na nierównościach pomiędzy średnimi (chyba jednak trudne).
a − krawędź podstawy, b −krawędź biegnąca do wierzchołka
a+b=L/4
a
4 (b
2−a
2) = (3V)
2
a
4 (b
2−a
2) = a
4(b+a−2a)(b+a)= a
4(L/4 − 2a)(L/4)
| | (L/4−2a) + 4*(a/2) | | L | |
[a4(L/4 − 2a)/4]1/5 ≤ |
| = |
| |
| | 5 | | 20 | |
Lewa strona = [(3V)
2/L]
5
Równość mamy dla a=L/12, b=L/6
21 lis 10:46
jc: Oj, pomyliłem się, H2=b2 − 2a2. A tak ładnie szło...
21 lis 11:13
jc: H2=b2 − a2/2
21 lis 11:22
jc: | | 5−√13 | |
A wtedy max uzyskujemy dla a= |
| L |
| | 12 | |
(już przez zwykłe różniczkowanie; może znów coś pomyliłem?)
21 lis 11:51
21 lis 14:28