f
Marek: Znajdź wzór funkcji odwrotnej do danej. Sporządź wykresy tych funkcji:
f(x)=3(x+2)2−5 gdzie xЄ⟨−2; +∞)
18 lis 14:25
Marek: ktoś pomoże?
19 lis 15:52
ICSP: f(x) = 6x + 12 − 5 = 6x + 7
y = 6x + 7
6x = y − 7
obie funkcje to funkcje liniowe. Aby narysować prostą wystarczy mieć 2 punkty które do tej
prostej należą.
Pamiętaj o dziedzinie.
19 lis 15:59
Marek: niezbyt rozumiem, mamy tą funkcję, ale w innej postaci i po co nam ten x? to jest ta druga
funkcja, odwrotna?
19 lis 18:01
ICSP: | | y − 7 | |
wyznaczasz x z wzoru funkcji i w ten sposób dostajesz funkcję odwrotną: x = f(y) = |
| . |
| | 6 | |
Nie masz przykładów w podręczniku?
19 lis 18:08
Marek: to zadania na studia, nie mamy podreczników, pani bierze je z jakieś strony
19 lis 18:14
ICSP: to szukania funkcji odwrotnej nie ma już w liceum?
19 lis 18:18
Eta:

Myślę,że funkcja jest taka :
f(x)= 3(x+2)
2−5 , x∊<−2,
∞)
3(x+2)
2= y+5
| | √3 | |
zatem f−1= |
| √x+5−2 dla x∊ <−5,∞) |
| | 3 | |
===============================
ICSP celowo tak napisał

bo ( nie umiesz nawet poprawnie zapisać funkcji
f(x)=3(x+2)2−5 ? co to ma być ? ano funkcja liniowa f(x)=6x+7
19 lis 18:20
19 lis 18:36
Eta:
Witam
19 lis 18:51
Marek: niby uczą w liceum, ale bez przesady żebym to pamiętał po 10 latach, dziękuję za pomoc
19 lis 21:40