Funkcje
Marek: Poproszę o pomoc, nakierowanie na rozwiązanie zadanek:
a. Udowodnij, że funkcja f(x) =−2x+√3 jest malejąca w zbiorze R.
| | 2𝑥6+𝑥4 | |
b. Zadaj parzystość i nieparzystość funkcji: f(x) = |
| |
| | 𝑥2−9 | |
c. Znajdź wzór funkcji odwrotnej do danej. Sporządź wykresy tych funkcji:
f(x)=3(x+2)
2−5 gdzie xЄ⟨−2; +
∞)
d. Dane są funkcje f(x) i g(x). Zbuduj funkcje złożone F(x) = f(g(x)) i G(x) = g(f(x)). Podaj
dziedzinę każdej z tych funkcji:
| | 𝑥 | |
f(x) = |
| , x ∈ 𝑅, g(x) = x+2, x ∈ 𝑅 |
| | −3 | |
17 lis 20:02
ABC: co konkretnie sprawia ci problem? Zad1 − znasz definicję funkcji malejącej?
17 lis 20:09
Marek: oczywiście, wystarczy podstawić sobie kilka liczb i narysować wykres, ale czy to o to chodzi w
tym zadaniu?
17 lis 20:14
Jerzy:
Nie o to,bo funkcja może być malejąca w pewnych przedziałach,a w innych rosnąca,np.: y = x2
17 lis 20:16
Marek: Czyli jest na to jakiś wzór Panie Jurku?
17 lis 20:20
Jerzy:
Dowodzi się to na podstawie definicji funkcji malejącej,a na wyższym poziomie nauki,wystarczy
pokazać,że pochodna jest ujemna w całej dziedzinie.
17 lis 20:24
Marek: Czyli podstawić pod ten wzór po prostu? x1<x2, f(x1)>f(x2), zatem f(x1)−f(x2) i jak wyjdzie nam
>0 to jest?
A jak ugryźć resztę zadanek?
17 lis 20:31
Jerzy:
b) Funkcja jest parzysta,gdy f(−x) = f(x) , a jest nieparzysta gdy: f(−x) = − f(x)
17 lis 20:35
Marek: znajdź wzór funkcji odwrotnej do danej? to po prostu narysować wykres i go odwrócić?
17 lis 21:14
6latek: d) h(x)=g(x)of(x) inny zapis g(f(x))
g(x)= 2x+2
sa to funkcje liniowe wiec dziedzina funkcji g(x) zawiera zbior wartosci funkcji f(x)
g(x) −funkcja zewnetrzna
f(x) − funbkcja wewnetrzna
h(x)=g(x)of(x)
17 lis 21:46
6latek: Wzor masz znalezc . Nie masz polecenia wykonania wykresu
Najpierw zbadaj czy czy f(x) jest roznowartosciowa i na −−−−na zadanym przedziale
jesli znasz funkcje kwadratowa i jej wykres to od razu widzisz ze tak jest
Ze wzoru funkcji wyznaczasz x i potem zamieniasz zmienne ( wmiejsce x wstawiasz y i odwrotnie )
17 lis 21:49
Marek: Nie rozumiem, sprawdzam czy jest różnowartościowa, korzystając z:
f(x1)=ax1+b
f(x2)=ax2+b
f(x1)−f(x2)=ax1+b−(ax2+b)=ax1−ax2=a(x1−x2)
18 lis 14:22
6latek: Masz tam na lewo wpisz a otrzymasz
Juz powinienes wiedzic z liceum ze ta funkacja na tym przedziale jest roznowartosciowa
tak samo jak nie sprawdzasz czy roznowartosciowa jest funkcja liniowa bo to jest wiadome
Natomiast na (na ) tez jest bo dla dowolnego wybranego elementu y∊Y uda nam sie znalezc w
zbiorze X
taki element x ze x przechodzi na y przy odwzorowaniu f
18 lis 14:33
Marek: a bo ja liceum panie pamiętam
18 lis 18:57