Obliczanie pola trójkąta w przestrzeni
tomek123098: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(1,2,3), B(0, −1, 2), C(0, 4, 0).
Obliczyłem iloczyn wektorowy − wziąłem punkt A oraz C i otrzymałem
A x C = (−12, 0, 4).
Wiedząc, że pole równoległoboku rozpiętego na wektorach u i v wyraża
się wzorem P = |u x v| obliczyłem |A x C| = 4√10.
Pole trójkąta rozpiętego na wektorach jest połową pola równoległoboku
rozpiętego również na tych samych wektorach, tak więc otrzymałem, że
PABC = 2√10
Jest to zły wynik, poprawny to 5√6 / 2
Co zrobiłem źle?
18 lis 10:47
18 lis 11:04
tomek123098: Już wiem w czym popełniłem błąd, iloczyn wektorowy dla punktów A i C powinien mieć początek
w punkcie B, nie w początku układu współrzędnych (do obliczeń powinienem wziąć wektory BA i BC,
a nie 0A 0C).
18 lis 11:07
a7: no to super!
18 lis 11:07