Dobry wieczór
Anastazja: Mam do wszystkich szanownych Pań i Panów prośbę:
Czy ktoś z Państwa wytłumaczył by mi na czym polega takie zadanie:
Dla danego ciągu rekurencyjnego wykaz, ze jest zbieżny i znajdź jego granice:
| | 1 | | 1 | |
a1 > 0, an+1 = |
| (an + |
| dla n ≥ 1 |
| | 2 | | an | |
Z wykładów mało wiem o co chodzi w rekurencyjności ciągu wiem tyle, że ciąg ma być monofoniczny
i ograniczony lecz nie wiem, jak to sprawdzać. Prosiła bym o czytelne przedstawienie problemu
17 lis 23:12
17 lis 23:18
Anastazja: A tak w ludzkich słowach co znaczy, że ciąg jest "ograniczony z dołu" lub "ograniczony z góry"
17 lis 23:21
znak: Czy przedział [0, 1) jest ograniczony z góry albo dołu?
17 lis 23:26
Anastazja: No tak jest ograniczony zerem z dołu i czymś mniejszym niż 1 z góry
17 lis 23:28
ICSP: nie jest ograniczony "czymś mniejszym niż 1 z góry".
Powinnaś mieć definicje ograniczoności z dołu/góry w notatkach.
Intuicyjnie można to rozumieć jako fakt, że ciąg nigdy nie spadnie poniżej/wzrośnie powyżej
pewnej liczby
Tą liczbę nazywamy ograniczeniem z dołu/góry.
Matematycznie
Ograniczenie z dołu
∃M ∊ R ∀n ∊ N an > M
czyli wszystkie wyrazy ciągu są większe od pewnej liczby rzeczywistej.
17 lis 23:37
znak: Tak i nie. Jest ograniczony przez 0, ale też przez −1, −2, −3 i tak dalej. 0 to jego największe
ograniczenie dolne.
Za to nie możemy w żaden sposób wskazać ograniczenia "mniejszego od 1", bo pomiędzy tym
ograniczeniem, a 1 znajdziemy inny element tego zbioru. Wynika to z tego, że pomiędzy dwiema
liczbami niewymiernymi można zawsze znaleźć inną liczbę wymierną. Wobec tego ograniczeniem
górnym będzie 1, 2, 3, ale najmniejszym ograniczeniem górnym będzie właśnie 1.
Stąd też mamy supremum oraz infimum zbioru, jako najmniejsze górne/największe dolne
ograniczenie zbioru.
ICSP podesłał Ci link − działaj.
Tutaj masz jeszcze do poczytania, jakbyś nie rozumiała ograniczenia zbioru.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kresy_dolny_i_g%C3%B3rny
17 lis 23:38
Anastazja: Lecz w tym przykładnie nie mogę się doszukać w którym miejscu @jc bada ograniczenie ciągu
17 lis 23:45
znak: Jego wpis z 4 listopada 2020, 17:56
18 lis 00:07
Anastazja: A przedstawił by mi Pan skąd on to wziął?
18 lis 00:11
znak: Przecież wszystko jest podane jak na tacy, nawet dwa razy. To po co mam przepisywać słowo w
słowo?
18 lis 01:22
a7: trzeba wiedzieć, że jest coś takiego jak średnia arytmetyczna i średnia geometryczna ( z
liceum) i że zawsze
średnia arytmetyczna jest większa równa średniej geometrycznej
czyli jak mamy dwie liczby (tutaj a i 1/a) podzielone przez ich ilość (tj. liczbę jest ich
dwie) to będzie to większe równe
pierwiastkowi z iloczynu tych liczb a iloczyn jest równy a*1/a liczba a się skraca zostaje 1
√1=1
w ten sposób jc oszacował gdzie jest kres dolny tego ciągu czyli 1 (tak ja to rozumiem)
18 lis 01:28
a7: przepraszam nie kres dolny a ograniczenie z dołu ( nie wiem czy to to samo)
18 lis 01:30
a7: pokazując to na przykładach
wiemy że a
1>0
| | | |
to przykład 1: a1=2 wtedy a2= |
| =3/2 a3=13/12 a4=..... widzimy, że ciąg |
| | 2 | |
maleje, i było pokazane (przez
jc , że jego ograniczeniem z dołu jest 1
| | (100+1/100) | | 1 | |
przykład 2: a1= 100 a2= |
| =50 |
| a3=....... |
| | 2 | | 50 | |
czyli ciąg jest malejący i ograniczony,
następnie 23:37 jeszcze jest obliczone, że ciąg ten jest zbieżny (do 1)
18 lis 01:51
a7: przepraszam obliczone jeszcze zostało, że jego granica to jedynka
18 lis 01:52
18 lis 01:55
jc: Przyjmij, że to a
0 = a>0, tak będzie wygodniej.
| | 1+1/38 | |
Np. dla a= 2 i mamy a3= |
| , 38=6561 |
| | 1−1/38 | |
18 lis 07:59