zbadaj zbieżność i wyznacz granice ciągu an określonego wzorem rekurencyjnym:
Adelajda: Zbadaj zbieżność i wyznacz granice ciągu a
n określonego wzorem rekurencyjnym:
| | 1 | |
1) a1 = 1, an + 1 = |
| dla n ≥ 1 |
| | 1+an | |
| | 1 | | 1 | |
2) a1 > 0, an + 1 = |
| (an + |
| ) dla n ≥1 |
| | 2 | | an | |
4 lis 16:40
Adelajda: bb
4 lis 17:32
jc: (2) począwszy od drugiego wyrazu ciąg jest nierosnący i ograniczony z dołu przez 1. Sprawdź.
4 lis 17:45
Adelajda: A skąd to wiemy?
4 lis 17:46
jc: (1) an=fn/fn+1, gdzie fn jest ciągiem Fibonacciego.
4 lis 17:50
jc: a
n > 0,
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
| | an + 1/an | |
an+1= |
| ≥ √an/an=1 |
| | 2 | |
Stąd ograniczenie przez 1.
| | 1 | |
an − an+1 = |
| (an − 1/an) ≥ 0 bo an ≥ 1, |
| | 2 | |
czyli ciąg jest nierosnący.
4 lis 17:56
jaros: a w jaki sposób korzystamy tutaj z nierówności pomiędzy średnimi? Tak z ciekawości zapytam,
znaczy wiem która jest gdzie w szeregu ale dla mnie jakoś kosmicznie to jest zapisane
4 lis 18:08
4 lis 18:11
Adelajda: Dla mnie dalej ciężko zrozumieć co i jak sie tu stało, opisał by mi ktos to bardziej?
4 lis 22:48
jc:
Załóżmy, że x > 0.
(x+1/x)/2 ≥ 1
Przekształcam równoważnie.
(x + 1/x) ≥ 1
x + 1/x ≥ 2
x2 + 1 ≥ 2x
x2 − 2x + 1 ≥ 0
(x − 1)2 ≥ 0
a1 > 0
an+1 = (an + 1/an)/2
Wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie.
Na podstawie nierówności z pierwszej linii
(an + 1/an)/2 ≥ 1
Dlatego dla an+1 ≥ 1 dla n = 1, 2, 3
czyli an ≥ 1 dla n = 2, 3, 4, ...
Monotoniczność.
an − an+1 = (an − 1/an)/2 ≥ 1 dla n= 2,3,4,..
bo wtedy an ≥ 1, a więc 1/an ≤ 1
i dlatego an − 1/an ≥ 0.
Wniosek: ciąg an jest malejący (być może od drugiego wyrazu).
Ciąg monotoniczny i ograniczony jest zbieżny.
Jeśli an →g, to g=(g+1/g)/2, czyli g2 = 1,
a ponieważ an > 0, więc g=1.
4 lis 23:37