Dowód
Student: Mam 2 dowody do zrobienia:
| | π | |
1) sinx≤x, dla x∊<0, |
| > |
| | 2 | |
oraz
| | x | |
2) |
| ≤ln(1+x)≤x, dla x>−1 |
| | 1+x | |
Jak się zabrać do tych dowodów?
13 lis 14:19
13 lis 14:21
Student: Dzięki, nie zauważyłem tego tematu.
13 lis 14:23
Student: A do 2−giego przykładu ma ktoś pomysł jak rozpocząć?
13 lis 15:13
jc: f'(x) < 0 dla x < 0, f'(x) >0 dla x>0 i f'(0) = 0.
f osiąga najmniejszą wartość dla x=0., 0=f(0) ≤ f(x).
Druga nierówność podobnie.
13 lis 16:42
Student: Okej, dzięki bardzo!
13 lis 16:54