Optymalizacja
Dratus: Dane są punkty A(1,0), B(−1,1), a punkt C leży na okręgu równaniu x2 + y2 =1.
Wyznacz największą wartość pól trójkątów ABC.
Mam problem z zapisanie odległości BC.
12 lis 22:44
12 lis 22:56
a7:

1. wyznaczam prostą AB y=−1/2x+1/2
2. wyznaczam prostą prostopadłą do AB przechodzącą przez punkt O(0,0) y=2x
3. wyznaczam punkt C z układy równań prostej CD i okręgu
x
2+y
2=1
x
2+(2x)
2=1
5x
2=1
| | √5 | | √5 | |
x= |
| (ten punkt nie daje największego pola ΔABC) lub x=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
y=2
√5/5
|CD|=....
P=.....
12 lis 23:15
Dratus: Dzięki wielkie
12 lis 23:36
a7: : )
12 lis 23:47