Zadanie z prawdopodobieństwa
jaros: Wiadomo, ze 1% skrzynek pomarańczy psuje się w czasie transportu. Z transportu w sposób losowy
pobiera się 10 skrzynek i transport ten jest odrzucany, gdy więcej niż 10% badanych skrzynek
zawiera popsute owoce. Jakie jest prawdopodobieństwo odrzucenia transportu?
12 lis 11:26
wredulus_pospolitus:
Schemat Bernoulliego
Sukces −−− skrzynka jest 'fuj fuj'
1 − P(X=0) + P(X=1) = ... prawdopodobieństwo odrzucenia transportu
12 lis 12:05
wredulus_pospolitus:
oczywiście miało być
1 − ( P(X=0) + P(X=1) ) = ....
12 lis 12:05
jaros: Wytłumaczył by mi Pan co w tym wzorze jest czym? Bo dopiero to zaczynam i nawet podstawić nie
umiem
13 lis 13:02
13 lis 13:06
jaros: n = 10 skrzynek
k = 1/10 skrzynek odrzuconych
p = 1/10
Dobrze to rozpisałem?
13 lis 13:12
wredulus_pospolitus:
nie ... k = 0 a później k = 1
13 lis 13:19
wredulus_pospolitus:
Musisz policzyć P10(0) + P10(1) bo ta suma to będzie prawdopodobieństwo, że nie było
więcej jak 1 skrzynki 'fuj fuj', więc transport przejdzie
Później robisz 1 − to co wyszło i masz wynik
13 lis 13:21
jaros: A za p dajemy 1/10?
13 lis 13:27
wredulus_pospolitus:
tak
13 lis 13:31
jaros: | | 910 | | 99 | |
No to P10(0) + P10(1) = |
| + |
| dobrze jest? |
| | 1010 | | 109 | |
13 lis 13:40
jaros:
13 lis 14:03
wredulus_pospolitus:
nie
| | | |
po pierwsze ... gdzie | ? Po drugie gdzie p 1  |
| | |
13 lis 14:12
jaros: Znaczy to jest już wynik po podstawieniu do Schemat Bernoulliego
13 lis 14:21
jaros: Dlatego nie wiem czy dobrze to zrobiłem
13 lis 14:21
13 lis 14:31
jaros: i to jest równe według wolframa 0,0042662,a miałbym pytanie, czemu odejmujemy to od tej 1?
13 lis 15:03
chichi: @wredulus dał ci gotowego linka i nawet przeczytać Ci się nie chce... "Jeżeli
prawdopodbienstwo sukcesu wynosi p, to prawdopodbiesntwo porażki q=1−p" ...
13 lis 15:08
wredulus_pospolitus:
Bo P10(0) + P10(1) to prawdopodobieństwa że w partii 10 skrzynek będzie conajwyżej jedna
skrzynka 'fuj fuj' czyli transport zostanie PRZYJĘTY, a Ty masz policzyć prawdopodobieństwo,
że zostanie odrzucony − czyli prawdopodobieństwo przeciwne.
13 lis 15:14
jaros: Aha, dobrze dziękuje

jeszcze mógłbym sie spytać jak Pan by zapisał wynik?
13 lis 15:36
jaros: Znaczy w ułamku czy jakos inaczej
13 lis 15:36
wredulus_pospolitus:
jako ułamek nieskracalny
13 lis 15:39
jaros: 1) 1 − P(X=0) + P(X=1) = 2) 1−P10(0)−P10(1)
W tym 2 nie powinien być plus?
13 lis 15:53
a7: tam jest jakby nawias
1−(P(X=0)+P(X=1))=.......
13 lis 17:17
a7:
Tłumacząc od początku
jest 10 prób, gdyż losuje się 10 skrzynek
jeśli 0 lub 1 skrzynka będą dobre to (cały) transport przejdzie, ale jeśli 2 lub 3 lub 4 ...
skrzynki będą złe
to transport będzie odrzucony
prawdopodobieństwo, że skrzynka jest zła jest 1% czyli 1/100
teraz, (o ile dobrze rozumiem: ) )
od 1 całego prawdopodobieństwa odejmujemy "przypadki" gdy transport został przepuszczony
i wychodzi 0,0042662
możnaby to obliczyć sumując "przypadki" gdy transport nie został przepuszczony, ale to by było
znacznie więcej liczenia
13 lis 18:38