Równania i nierówności, wartość bezwzględna.
Szukacz: Cześć, czy ktoś mógłby pomóc przy tych zadaniach?
1.Naszkicuj wykres funkcji f(x)= (x/2) + 1, gdzie x∈<−2,0)Ս(0,2>.
a) Podaj wzór funkcji g, której wykres otrzymamy w wyniku przekształcenia wykresu
funkcji f przez symetrię środkową względem punktu (0,0).
b). Na podstawie wykresu funkcji g rozwiąż nierówność g(x)≤ −1.
2.Rozwiąż algebraicznie równanie i nierówność:
a) 2|x + 5| = 6
b) |−x − 7| ≥ −7
3. Wyznacz zbiory A∪B, A∩B, A−B, B−A wiedząc, że:
A − zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniających nierówność
8−|x +2|>3
B − zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniających nierówność
|x−1|−2 ≥ 0
1 lis 22:16
wredulus_pospolitus:
a z czym KONRKETNIE masz problem? A co jesteś w stanie zrobić
1 lis 22:28
HGH: 2.
a) |x + 5| = 3
x+5 = 3 lub x+5 = −3
b) Kiedy wart bezwzględna jest wieksza od liczby ujemnej? Ano zawsze

3) na poczatku wyznacz te zbiory tu pomoze zadanie 2 nastepnie mozesz narysowac sobie
odpowiednie zaleznosci o jakie Cię pytaja.
1 lis 22:33
Szukacz: Cześć
Nie bardzo potrafię rozwiązywać nierówności i równania z wartoscią bezwzględną. Fajnie by było
jakiś przykład lub jakieś naprowadzenie.
Co do pierwszego to wiem jak się odbija wykresy, ale nie wiem jaki wzór ma funkcja g.
2 lis 19:41
2 lis 20:06