wielomian
cnd: 10x3−3x2−2x+1=0 korzystając z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
rozwiąże to ktoś? nie wychodzi mi odpowiedni wynik i chcę zobaczyć jak to jest zrobione a
resztę zrobię sam
30 paź 12:34
ICSP: W(x) = 10x
3 − 3x
2 − 2x + 1
W(1) ≠ 0
W(−1) ≠ 0
po podzieleniu :
W(x) = (2x + 1)(5x
2 − 4x +1)
czyli mamy jeden pierwiastek rzeczywisty.
30 paź 12:40
cnd: Dlaczego dzielnikami nie jest −1 i 1? Czyli wyraz wolny, dlaczgo akurat te ulamki?
30 paź 12:57
ICSP: W ogóle znasz to twierdzenie i je rozumiesz?
Pytasz teraz właściwie to treść twierdzenia.
30 paź 13:04
30 paź 13:11
Mariusz:
10x
3−3x
2−2x+1=0| * 100
1000x
3−300x
2−200x+100=0
t=10x
// Ten krok nie był potrzebny ale zrobiłem go aby współczynnik wiodący był równy jedności
t
3−3t
2−20t+100=0
/* Teraz chciałbym wyrugować wyraz z t
2
Pomysł jest taki aby wyrazić wielomian trzeciego stopnia za pomocą
sumy potęg dwumianu , tutaj dwumian ten to t−1
t
3−3t
2+3t−1−23t+101=0
(t−1)
3−23t+101=0
(t−1)
3−23(t−1)+78=0
t−1=y
y
3−23y+78=0
Przypuśćmy że rozwiązanie tego równania jest wyrażone w postaci dwóch składników
y = u + v
Wstawmy przewidywaną postać rozwiązania do równania a następnie pogrupujmy wyrazy
(u+v)
3−23(u+v)+78=0
Tutaj skorzystajmy ze wzoru skróconego mnożenia na sześcian sumy
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−23(u+v)+78=0
Wyciągnijmy wspólny czynnik z drugiego i trzeciego wyrazu w tym równaniu
u
3+3uv(u+v)+v
3−23(u+v)+78=0
Pogrupujmy wyrazy w tym równaniu
| | 23 | |
u3+v3+78+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
Zapiszmy to równanie w postaci układu równań
u
3+v
3+78=0
Tutaj przyjęliśmy że u+v=y więc nie możemy przyrównać tego czynnika do zera
u
3+v
3+78=0
u
3+v
3=−78
Tutaj zauważasz że to równanie bardzo przypomina wzory Vieta dla równania kwadratowego
Aby to równanie rzeczywiście było wzorami Vieta
trzeba drugie równanie podnieść obustronnie do sześcianu
u
3+v
3=−78
Teraz ten układ równań to wzory Vieta równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
u
3+v
3=−78
| | −351+170√3 | | −351−170√3 | |
(z− |
| )(z− |
| ))=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | −1053+510√3 | | −1053−510√3 | |
(z− |
| )(z− |
| ))=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
u+v= |
| (3√−1053+510√3+3√−1053−510√3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
t−1= |
| (3√−1053+510√3+3√−1053−510√3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
t= |
| (3+3√−1053+510√3+3√−1053−510√3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
10x= |
| (3+3√1053+510√3+3√1053−510√3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x= |
| (3+3√1053+510√3+3√1053−510√3) |
| | 30 | |
Pozostałe pierwiastki będą zespolone
Można je znaleźć korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
To czy rozwiązywać dalej zależy od tego czy chcesz mieć pierwiastki zespolone
czy wystarczą ci pierwiastki rzeczywiste
Nie chciało mi się sprawdzać tych pierwiastków dlatego rozwiązałem tą metodą
| | 1 | |
ale okazuje się że x=− |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
−2+2=0
5x
2−4x+1
10x
3−3x
2−2x+1:2x+1
(10x
3+5x
2)
−8x
2−2x
−(−8x
2−4x)
2x+1
−(2x+1)
0
(2x+1)(5x
2−4x+1)=0
Δ=16−4*5*1=−4
Δ<0
Pozostałe pierwiastki należą do zbioru liczb zespolonych
30 paź 13:49
Eta:
Omg

.... jak zwykle
30 paź 18:39
Damian#UDM: Mariusz, naprawdę podziwiam za umiejętności
31 paź 00:31
Eta:
Dla mnie .....to "przerost formy nad treścią"
31 paź 00:38
a7: Dla mnie troszkę czasem też, ale czy jest ktoś komu Eta czasem mnie dogryza....?
31 paź 00:40
Eta:
31 paź 00:41
Mariusz:
Poziom edukacji naprawdę spada skoro wzory skróconego mnożenia
i trygonometria to przerost formy nad treścią
Wiem że w treści było z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych ale nie chciało
mi się ich szukać w tych dzielnikach
Damian , no właśnie... gdybyś chciał pokazywać ten sposób licealiście
to w przypadku gdy równanie kwadratowe które otrzymałem nie ma pierwiastków rzeczywistych
powinieneś skorzystać z tego że wzór na cosinus bądź sinus potrojonego kąta ma tą samą
postać co rozwiązywane równanie
Tutaj przydatne będą też wiadomości o funkcjach aby zdefiniować funkcję odwrotną do cosinusa
A jeszcze jedno sposób ten można stosunkowo łatwo uogólnić na równanie czwartego stopnia,
z tą różnicą że zakładasz iż rozwiązanie równania czwartego stopnia jest w postaci
sumy trzech składników i starasz się otrzymać równanie trzeciego stopnia
W przypadku równania czwartego stopnia ja wolę jednak sprowadzać
wielomian najpierw do różnicy kwadratów a później do iloczynu dwóch trójmianów
Mógłbym podać taki wielomian w którym wyraz wolny i wiodący miałyby sporo dzielników
Sprawdzanie dzielników w takim przykładzie nie dość że nie byłoby szybsze
to także nie gwarantowałoby znalezienia tych pierwiastków
31 paź 08:15
wredulus_pospolitus:
Mariusz ... co Ty pitolisz?
Jak Ty byłeś w szkole średniej i zobaczyłbyś taką ścianę to byś otworzył buzię i jedyne co byś
był wstanie wykrzesać z siebie to "yyyyyyyyyyyyyyyyyy".
'Twoi studenci' naprawdę muszą mieć ciężkie życie z Tobą, chyba że na uczelni tak robić nie
możesz i dlatego tutaj sobie to odbijasz.
Tak − to jest atak na Twoją osobę. Wynika on z Twojego kolejnego wyskoku z całkowicie
niepotrzebną metodą rozwiązywania zadania, która stanowczo przewyższa poziom na którym jest
autor wątku.
31 paź 08:46
Eta:

wredulus
31 paź 14:10