Funkcja kwadratowa
AGA: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze półkolem.Obwód okna ma 4m.
Oznacz długość podstawy prostokąta przez x. Następnie:
a)Napisz wzór funkcji pola P powierzchni okna , w zależności od x,
b) określ dziedzinę funkcji P,
c)Wyznacz długość podstawy prostokąta ,aby pole powierzchni okna było największe ,uzasadnij
odpowiedż.
28 paź 17:18
ABC:
to zadanie widziałem jako licealista w książce Anny Leksińskiej "Rachunek różniczkowy i
całkowy z zastosowaniami − zajęcia fakultatywne dla liceum"
28 paź 17:25
AGA: Nam podali ,że mamy zrobić z funkcji kwadratowej
28 paź 17:28
ABC:
no to rób , oznacz sobie jako pomocniczą zmienną na przykład h − wysokośc części prostokątnej
okna
28 paź 17:35
28 paź 20:15
a7:

OBW
OKNA=4
| | 1 | | x | |
POLEOKNA=P(x)=x*2h+ |
| π( |
| )2=x*(2−π*x/4−x/2)+1/2*π*x2/4= |
| | 2 | | 2 | |
jest to fukcja kwadratowa której ramiona (na wykresie) są skierowane w dół, więc największą
wartość przyjmie
dla x wierzchołka
| | −b | | −2 | | 8 | |
xw=p= |
| = |
| = |
| ≈1,12 m |
| | 2a | | | | π+4 | |
29 paź 00:41
6latek: Podobne (tylko tunel) strona 125 .
29 paź 03:33