Zadanie optymalizacyjne
Milek:

Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze półkolem (jak na rysunku) obwód okna ma 4m.
Oznacz długości podstawy prostokąta przez x, Następnie:
a) Napisz wzór funkcji pola P powierzchni okna w zależności od x
b) określ dziedzinę funkcji P
c) wyznacz długość podstawy prostokąta tak, aby pole powierzchni okna było największe.
Uzasadnij
6 paź 17:02
J:
.... zadanie ma za mało danych ... , chyba że wysokość prostokąta np: m − to parametr...
6 paź 17:09
Milek: no niestety tak jest w ksiązce. Odpowiedź na podpunkt a) P(x)=−(π+48)x2 +2x
6 paź 17:13
J:
sorry ... nie doczytałem,że obwód jest podany .... jest dobrze..
6 paź 17:20
J:
..... oznacz wysokość okna przez: h
| x | | 1 | | x | |
promień pólkola r = |
| , obwód okna: 2h + x + |
| 2π( |
| ) = 4 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | x | |
P(x) = x*h + |
| π( |
| )2 ... oblicz h z pierwszego równania i podstaw.... |
| 2 | | 2 | |
6 paź 17:24
Milek: wyskość czyli od podstawy do czubka koła czy tylko jako wysokośc prostokąta ?
6 paź 18:06