Funkcje odwrotne
Shizzer: Znaleźć funkcję odwrotną h(x) do podanej funkcji f(x):
f(x) = √1 + e2x
Sprawdziłem czy funkcja odwracana jest różnowartościowa i jest. Przeszedłem do odwracania tejże
funkcji i napotkałem przeszkodę:
y = √1 + e2x /2
y2 = 1 + e2x
y2 − 1 = e2x
Jak dostać się tutaj do x'a? Kombinowałem coś z logarytmem naturalnym, ale nic nie wymyśliłem.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł
25 paź 20:55
Saizou :
y
2−1 = e
2x odpowiednie założenia co do y i masz
ln(y
2−1) = lne
2x
ln(y
2−1) = 2x
25 paź 21:15
Shizzer: I jeszcze taki przykład:
f(x) = 2 − 6arcsin3x
Jak tutaj mogę potwierdzić na pewno, że funkcja f(x) jest różnowartościowa? Tylko poprzez
narysowanie wykresu tej funkcji? Czy mogę napisać, że funkcja −6arcsin3x jest na pewno
różnowartościowa, bo jest funkcją cyklometryczną, a zatem f(x) = −6arcsin3x + 2 również jest
różnowartościowa? No, bo w końcu w zadaniu proszą mnie o odwrócenie podanej funkcji, a nie o
ścisły dowód lub zaprzeczenie tezy, że funkcja jest różnowartościowa
25 paź 21:18
Shizzer: Dziękuję Saizou
25 paź 21:18
25 paź 21:20
25 paź 21:21
Shizzer: @a7, widziałem to rozwiązanie, ale nie ma tam sprawdzenia czy funkcja odwracana jest
różnowartościowa, a właśnie o to pytam
25 paź 21:22
a7: a, sorki, wysłałam nie wczytując się...
25 paź 21:31