rozwiąż równanie
domin: log5(log2(x−1)=1
logarytmy 5 i 2 to przy podstawach
25 paź 12:30
domin: kto pomoze
25 paź 12:33
a7: zał. x−1>0 czyli x>0
log5(log2(x−1))=log55
log2(x−1)=5
log2(x−1)=log225
x−1=25
x=32+1
x=33
25 paź 12:34
domin: wytłumaczysz mi jak to zrobileś

?
25 paź 12:36
a7: tak, zajrzyj do strony z wzorami na logarytmy
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
1=log
55
porównujemy postawy logarytmów o podstawie 5 czyli log
2(x−1)=5
5=log
22
5
potem można było porównać podstawy logarytmów o podstawie 2 i wyszło x=33
25 paź 12:41
25 paź 12:55