Zadanie z dowodów, trójkąty
Anetka: Dane są wysokości trójkąta ha=1/3m, hb=1/4m i hc=1/5m. Znajdź boki i pole trójkąta.
Nie mam pojęcia jak obliczyć te boki.. Wyszlo mi na razie, że a = 3/4 b = 3/5c
| | 2a2 | |
I, że pole tego trójkąta to |
| |
| | 3 | |
24 paź 14:26
24 paź 15:33
Anetka: | | 1 | |
Dziękuję bardzo! NIestety nadal nie rozumiem dlaczego ha wynosi |
|  Mógłby ktoś |
| | 3 | |
wytłumaczyć?
24 paź 15:47
a7: jasne
24 paź 15:53
a7: p=2a i P=2a
2/3 i P=1/6a czyli a=1/4
a=3/5*c czyli c=5/3*a czyli c=5/3*1/4=5/12 b=1/3
P=1/24
1/24=1/2*1/4*h
a
h
a=1/24*8=1/3
24 paź 15:58
a7: czy już jest zrozumiałe?
24 paź 16:11
a7: może inaczej
P=2a2/3 i P=1/6 a czyli a=1/4 czyli P=1/6*1/4=1/24
P=1/2*a*ha
czyli 1/24=1/2*1/4*ha czyli ha=1/3
24 paź 16:17
Mila:

Dane:
h
a=1/3m, h
b=1/4m i h
c=1/5m
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| c*hc= |
| c* |
| = |
| c lub |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| b*hb= |
| b* |
| lub |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
==================
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
| c* |
| = |
| b* |
| ⇔b= |
| c=0.8c |
| 2 | | 5 | | 2 | | 4 | | 5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| c* |
| = |
| a* |
| ⇔a= |
| c=0.6c |
| 2 | | 5 | | 2 | | 3 | | 5 | |
2) Pole z wzoru Herona:
| | 6 | |
p= |
| c=1.2 c − połowa obwodu |
| | 5 | |
P
2Δ=1.2c*(1.2c−0.6c)*(1.2c−0.8c)(1.2c−c)=
| | 36 | |
=1.2*0.6*0.4*0.2 c4= |
| *c4= |
| | 625 | |
3) Porównanie pól:
| 6 | | 1 | | 6 | | 1 | |
| c2= |
| c⇔ |
| c= |
| |
| 25 | | 10 | | 25 | | 10 | |
================
4)
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
PΔ= |
| *c*hc= |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 12 | | 5 | |
=============
24 paź 18:48
Eta:
Można też tak
b=8P
c=10P
p= 12P
ze wzoru Herona P=
√12P*6P*4P*2P ⇒ P=24P
2
========
==============
24 paź 19:00
Anetka: | | 1 | |
Skąd wiemy, że P = |
| a? Przeciez nie znamy wartości m... |
| | 6 | |
28 paź 21:31
6latek: Ja bym powiedzial ze ( m ) to jednostka dlugosci
29 paź 03:35
Anetka: O kurde ma to sens teraz hahah siedziałam nad tym z 3h
31 paź 11:13