Dowody
Bill: Witam, mam takie zadanka z dowodów:
1. Podstawy trapezu mają miary 20 i 16, oblicz długość odcinka c równoległego do podstaw
trapezu i zawierającego punkt przecięcia jego prostokątnych.
2. Dane są boki A i B trójkąta ABC, znajdź bok c, jeżeli wiadomo, że kąt przy wierzchołku c
jest 2 razy większy od kąta przy wierzchołku b.
3. Dane są wysokości trójkąta ha=1/3m, hb=1/4m i hc=1/5m. Znajdź boki i pole trójkąta.
Ktoś ma jakiś pomysł, jak za to się zabrac? Co powinienem przeczytać żeby umiec to zrobic? W
moim podręczniku dowody geometryczne są opisane niesamowicie ogólnikowo, zaś z tego miałem
zaledwie jedną lekcję, i już niby mam to umiec...
4 mar 11:25
Basia:

a*h
a=b*h
b=c*h
c
a3=
b4=
c5
b =
4a3
c=
5a3
teraz stosujemy wzór Herona na pole trójkąta
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
| | a+b+c | | a+4a3+5a3 | |
p= |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
p−a=a
p−b=a−
4a3=−
13a
p−c=a−
5a3=−
23a
| | 2a2 | |
P=√2a*a*(−13a)*(−23a) = √4a49 = |
| |
| | 3 | |
P=
12a*h
a=
16a
4a
2=a
4a
2−a=0
a(4a−1)=0
a≠0
4a−1=0
a=
14
b=
43*
14 =
13
c=
53*
14 =
512
P=
12*
14*
13 =
124
4 mar 12:51
Basia:

dane: a,b
γ=2β
α=180−β−γ=180−3β
z tw.sinusów
| sin(180−3β) | | sinβ | | sin2β | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
sin3β=sin(β+2β}=sinβcos2β+sin2βcosβ=
sinβ(1−2sin
2β)+2sinβcosβ*cosβ=
sinβ[1−2sin
2β+cos
2β]=
sinβ[1−2sin
2β+1−sin
2β]=
sinβ[2−3sin
2β]
stąd:
| | 2b−a | | 3b−2b+a | | a+b | |
cos2β=1− |
| = |
| = |
| |
| | 3b | | 3b | | 3b | |
| | 2b−a)(a+b) | | √(2b−a)(a+b) | |
sin2β=2sinβcosβ=√ |
| = |
| |
| | 9b2 | | 3b | |
c*sinβ=b*sin2β
teraz trzeba podstawić wyliczone sinβ i sin 2β
i wyliczyć c w zależności od a,b
4 mar 13:09
Basia: Zadanie 2 można rozwiązać także inaczej, ale zawsze będzie trzeba policzyć sinβ.lun cosβ
sposób 2
| | 1 | | a*b*sin2β | |
P= |
| a*b*sinγ= |
| |
| | 2 | | 2 | |
stąd
a*b*sin2β=a*c*sinβ
| | b*sin2β | | 2b*sinβ*cosβ | |
c= |
| = |
| = 2b*cosβ |
| | sinβ | | sinβ | |
cosβ wyliczasz jak w rozwiązaniu 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sposób 3
c
2 = a
2+b
2−2ab*cosγ
c
2 = a
2+b
2−2abcos2β
c
2 = a
2+b
2−2ab(cos
β−sin
2β)
sinβ i cosβ wyliczasz jak w rozwiązaniu 1
4 mar 13:51
Basia:

a=20
b=16
tr.ASB ∼ tr.CSD w skali s=
ab ⇒
| | a+b | | a+b | |
PABCD= |
| *h = |
| *(h1+h2) |
| | 2 | | 2 | |
stąd
(a+b)(h
1+h
2) = (a+c)*h
2+(c+b)*h
1
(a+b)(h
1+h
2)=a*h
2+c*h
2+c*h
1+b*h
1
a*h
1+a*h
2+b*h
1+b*h
2 = a*h
2+c(h
1+h
2)+b*h
1
a*h
1+b*h
2 = c(h
1+h
2)
| | ah1 | | ah1 | |
a*h1+b* |
| = c(h1+ |
| ) |
| | b | | b | |
| | b*h1+a*h1 | |
a*h1+a*h1 = c( |
| |
| | b | |
| | h1(a+b) | |
2a*h1 = c* |
| /:h1 |
| | b | |
4 mar 14:03
Basia:
Na pytanie co musisz umieć odpowiedź jest bardzo krótka:
wszystko co związane z wzorami na pola figur + trygonometria + związki trygonometrii z
figurami, głownie z trójkatem + podobieństwo czyli tak na prawdę całą planimetrię i
trygonometrię
4 mar 14:06
Bill: Dziękuję bardzo za pomoc, na weekend wezmę się do pracy
4 mar 15:54