LICZBY ZESPOLONE
bluee: Zapisać podane wielomiany w postaci iloczynowej zakładając, że W:C→C.
a). W(z)=(2+1)z
2−(5−i)z+2−2i;
b).W(z)=z
2+(2i−7)z+13−i;
ODOPOWIEDZI:
| | 4 | | 2 | |
a). W(z)=(2+i)(z− |
| + |
| i)(z−1+i); |
| | 5 | | 5 | |
b). W(z)=(z−2−i)(z−5+3i);
24 paź 12:11
ICSP: To są zwykłe trójmiany kwadratowe.
Rozkład przebiega identycznie jak dla liczb rzeczywistych.
Liczysz deltę, potem pierwiastki a na końcu zapisujesz w postaci iloczynowej.
24 paź 12:14
bluee: I tak właśnie liczę
| | 9+√2+i(2√2−7) | |
Ale dla a). wychodzi √Δ=i√2 i dalej z1 |
| . |
| | 10 | |
Natomiast w b).
√Δ=
√−7−24i. Moduł wychodzi 25, więc jak mam obliczyć arg(z) dla
| | −7 | | −24 | |
cos= |
| oraz sin= |
| ? |
| | 25 | | 25 | |
24 paź 12:47
ICSP: a) (2 + i)z
2 − (5 − i)z + 2 − 2i = 0
Δ = 25 − 10i − 1 − 4(4 − 4i + 2i + 2) = 24 − 10i −24 + 8i = −2i = (1 − i)
2
√Δ = {1 − i , −1 + i}
| | 5 − i + 1 − i | | (6 − 2i)(2 − i) | |
z1 = |
| = |
| = 1 − i |
| | 2(2 + i) | | 10 | |
| | 4(2 + 2i) | | 2 | |
z2 = |
| = |
| (2 − 2i) |
| | 10 | | 5 | |
Drugie robisz analogicznie.
Jeżeli będziesz miał problem z wyznaczeniem pierwiastka z delty to ten wątek powinien pomóc:
https://matematykaszkolna.pl/forum/404169.html
24 paź 16:08
Mariusz:
bluee wystarczy jak mając dane wartości cosinusa i sinusa
policzysz wartości cosinusa i sinusa połowy kąta a można je policzy bez
znajomości wartości kąta
1 = cos
2x+sin
2x
cos2x=cos
2x−sin
2x
2cos
2x = 1+cos2x
2sin
2x = 1−cos2x
a stąd już łatwo
24 paź 16:40
Mila:
b)
W(z)=z
2+(2i−7)z+13−i
Δ=(2i−7)
2−4(13−i)=−7−24i
Próba z wzoru skróconego mnożenia :
(3−4i)
2=9−24i−16=−7−24i zgadza się.
i liczysz z
1, z
2
II sposób
−7−24i=(x+iy)
2, x,y∊R
x
2+2xyi−y
2=−7−24i
x
2−y
2=−7
2xy=−24
x
4+7x
2−144=0
Δ=49+576=625
| | −7−25 | | −7+25 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x=3 lub x=−3
y=−4 lub y=4
(3−4i)
2=(−3+4i)
2=−7−24i
24 paź 19:07
bluee: DZIĘKUJĘ!
24 paź 21:11
Mila:
24 paź 21:28
Mariusz:
Wzór de Moivre
z
n=|z|
n(cos(nArg(z))+isin(nArg(z)))
| | Arg(z)+2kπ | | Arg(z)+2kπ | |
z1/n=|z|1/n(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | n | | n | |
k∊ℤ
n
n∊ℕ
bluee akurat pierwiastek kwadratowy można z postaci trygonometrycznej
tylko po skorzystaniu ze wzorków które pokazałem we wpisie z 24 paź 2020 16:40
Trzeba ustalić w której ćwiartce znajduje się argument liczby zespolonej
Łatwo to ustalić na podstawie znaku cosinusa i sinusa
25 paź 00:50