równanie z liczbą zespoloną
xxx: Hej, mam problem z takim równaniem:
−x2−i√2x+(√2−i)=0
delta wyszła mi 4√2−2−4i, robię perwiastek z delty, obliczam y, wyszło mi y=−(2x)
podstawiam i mam rownanie czwartego stopnia:
x4−(4√2−2)x2−4=0
i tu mam problem bo gdy wprowadze niewiadomą t=x2 i obliczmy pierwiastek z delty t, wychodzi
mi pierwiastek
pod pierwiastkiem i nie potrafię juz tego dokończyć
pierwiastek z delty t: 4√4−√2
byłabym wdzięczna za podpowiedzenie co robić w takiej sytuacji
21 paź 09:42
wredulus_pospolitus:
Ale jaki 'y' Ty obliczasz
21 paź 09:48
wredulus_pospolitus:
Sprawdź to równanie, bo wygląda na brak rozwiązań w R.
21 paź 09:49
xxx: to ja może pokażę jak to pokolei robię:
−x
2−i
√2x+(
√2−i)=0
delta=4
√2−2−4i
pierwiastek z delty=
√4√2−2−4i
√4√2−2−4i=x+iy
podnoszę równanie powyżej do kwadratu
4
√2−2−4i=x
2+2xyi−y
2
y=−(
2x)
4p[2}−2=x
2−
4x2
mnozę razy x
2
x
4−(4
√2−2)x
2−4=0
no i później gdy wprowadzam t=x
2 to gdy obliczam pierwiastek z delty t wychodzi mi pierwiastek
pod
pierwiastkiem i nie wiem co robic
ale nawet gdyby nie miało rozwiazań w R to chyba nic takiego to nie daje, bo mam to obliczyc w
zbiorze liczb zespolonych, tak?
21 paź 10:12
ICSP: w jaki sposób odróżniasz te x?
To znaczy który jest rozwiązaniem równania a który jest częścią rzeczywistą pierwiastka?
21 paź 10:19
xxx: faktycznie powinnam uzyc innej litery, to powiedzmy że równanie to −z2−i√2z+(√2−i)=0
a pozostałe iksy tyczą się już tego pierwiastka z delty i rozwiązywania go
21 paź 10:30
ICSP: Niech a,b,x,y będą liczbami rzeczywistymi.
Patrzymy na układ równań:
x
2 − y
2 = a
2xy = b
Wtedy
x
2 + y
2 = |x
2 + y
2| =
√(x2 + y2)2 =
√(x2 − y2)2 − (2xy)2 =
√a2 + b2
x
2 − y
2 = a
x
2 + y
2 =
√a2 + b2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z tego możesz wyliczyć x. Potem z równości 2xy = b doliczysz y.
21 paź 10:44
xxx: z tego wychodzi x2=2√2−1+2√4−√2, to jest dobrze tak?
x wyjdzie wtedy pierwiastek z pierwiastków i taka dziwna liczba a liczba zespolona ostatecznie
wyjdzie jeszcze
bardziej skomplikowanie, ale to bedzie dobrze tak?
bo właśnie zatrzymałam się na tym x2 i nie liczyłam dalej, bo myślałam, że da się jakos
inaczej, tak
żeby ładniejsze liczby wyszły, bo inne przyklady co Pani zadala ładnie wychodziły, więc
myślalam że cos z tym
źle robię
21 paź 11:07
ICSP: x2 + y2 = √a2 + b2 = √(4√2 − 2)2 + (−4)2 =
= √32 − 16√2 + 4 + 16 = √52 − 16√2 = 2√13 − 4√2
x2 = 2√2 − 1 + 2√13 − 4√2
i robi się coraz brzydziej.
Zapewne błąd w treści.
21 paź 11:30
xxx: okej, dziekuję bardzo za odpowiedzi i pomoc!
21 paź 12:14