Zadankoo
Landryna: Sprawdzic, czy zbiór W jest podprzestrzeni przestrzeni (R
4;+;R

), gdzie:
W = {(x; y; z; t) 2 R4 : 2|x| = 3|y|}
Czy tutaj mam dobrać liczby, tzn strzelić, które spełniają 2|x| = 3|y|?
18 paź 21:35
ABC:
pomyśl nad własnościami wartości bezwzględnej w połączeniu z warunkami na podprzestrzeń
czy zawsze jest |a+b|=|a|+|b| ?
18 paź 21:41
ICSP: to jakiś dziwny ustrój tam wprowadzasz skoro jednostka ma decydować o prawach ogółu.
18 paź 21:42
ABC:
jeśli chcesz udowodnić że jest podprzestrzeń , musisz dla wszystkich czwórek pokazać
jeśli udowodnić że nie jest wystarczy ci jeden kontrprzykład
18 paź 21:46
ite: Nie uważałeś na lekcjach historii i teraz dziwne poglądy wyrażasz ISCP ...
18 paź 21:54
wredulus_pospolitus:
@ite ... pfffff historia ... ICSP nie obserwuje co się dzieje obecnie chociażby na naszym
podwórzu
18 paź 21:56
ABC:
on za to uważnie przeczytał poezje Włodzimierza Majakowskiego :
"Jednostka −zerem! "
sam mam słabość do jednego utworu :
"Zaliż wzrok orli zgaśnie? czy ulegniemy w walce?
Ciaśniej ściśnijcie światu na gardle proletariatu palce! "
18 paź 21:58
Landryna: @ABC, nie nie zawsze np. |−5+1| ≠ |−5+1| tylko co ma na celu takie wnioskowanie w tym
przykładzie?
18 paź 22:00
ite:
tak → dla matematyki
nie → dla polityki
lepiej nie zaczynajmy dyskusji o naszym podwórzu!
18 paź 22:01
ABC:
Landryna wnioskowanie ma na celu abyś skonstruowała kontrprzykład
18 paź 22:05
Landryna: Panie @ite tutaj problem matematyczny jest do rozwiązania! bo jak nie zrozumiem na czym
działają te przykłady to za jakiś czas stanie tragedia, która jest w naszej służbie zdrowia!
18 paź 22:07
ABC:
Landryna konstruuj przykład , weź z przeciwnymi znakami parę a potem ze zgodnymi i zobacz co
wyjdzie
18 paź 22:09
Landryna: No to dajmy np
No i wszystko się zgadza tak jak ma być, 2|x| = |3|y| hahah
18 paź 22:17
ABC: pięknie aż faja mięknie

miała być jedna para zgodne znaki a druga przeciwne
(6,4,1,3) +( 6, −4, 1,1)=(12,0,2,4) składniki spełniają a suma nie spełnia
18 paź 22:22
Landryna: Spokojnie Panie kowboju, hold on, Do czego suma nam w tym zadaniu by sprawdzić, że zbiór jest
podprzestrzenią R4
18 paź 22:30
ABC:
leży u ciebie wnioskowanie, nie wiem co za typ prowadzi ćwiczenia i czy robi to na żywo czy
online,w porządnym kraju byłby już wy....ny z uczelni

, nie powiedział ci że jeśli coś ma
być podprzestrzenią to suma dwóch elementów też musi razem z nimi tam należec?
18 paź 22:37
18 paź 22:41
Landryna: Prawdę mówiąc jeszcze nie miałam ćwiczeń z przestrzeni wektorowych, lecz młoda Pani (chyba
dopiero co obroniła magistra(online bo wirus)) z która je mam to jakieś jaja, znaczy według
mnie bardzo sympatyczna ale tempo prowadzenia ćwiczeń est ślamazarne

" jeśli coś ma być podprzestrzenią to suma dwóch elementów też musi razem z nimi tam należeć" −
jednakże dlaczego w moim przypadku suma nie spełnia "warunków" należenia do podprzestrzeni a w
Pana tak?
18 paź 22:51
znak: Tragicznie rozumiesz. W Twoim przypadku suma należy do podprzestrzeni, ale w przykładzie ABC
już nie. Wobec tego
to nie jest podprzestrzeń, bo nie spełnia warunku, że dla każdej pary
z danej podprzestrzeni liniowej suma tych elementów również należy do owej podprzestrzeni.
Wobec tego ten zbiór nie jest podprzestrzenią liniową.
A tutaj link:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podprzestrze%C5%84_liniowa
18 paź 23:37
Landryna: To czym tak na chłopki rozum różni się przykład ABC od mojego. Proszę w prostych słowach.
19 paź 00:10
znak: To, że Twój nie dowodzi tego, że dany zbiór jest podprzestrzenią lub też nie jest. W podanym
przeze mnie linku masz punkt nr 3, który mówi, że "dla każdego u, v ∊ U musi zachodzić u + v ∊
U". ABC wskazał takie konkretne dwa wektory z tej przestrzeni, że dany warunek nie zachodzi.
Ty za to wskazałaś taki, że zachodzi. Okej, dobra, ale teraz pokaż, że
dla każdej pary wektorów z tej przestrzeni zachodzi ta własność. Raczej nie będziesz teraz
wypisywać wszystkich par wektorów, bo jest to niemożliwe
19 paź 00:44