trapez
olka:
W trapez prostokątny wpisano okrąg. Odległości środka okręgu
od końców dłuższego ramienia są równe m i n
Wyznacz pole trapezu
14 paź 22:24
14 paź 23:01
a7:

a+b=h+c
P=(a+b)h/2
14 paź 23:10
a7: c=
√m2+n2
| | mn | |
1/2m*n=1/2c*r czyli r= |
| |
| | √m2+n2 | |
| | 1 | | m2n2 | |
P=r*2r+2* |
| mn=2* |
| +mn |
| | 2 | | m2+n2 | |
[S[================================
14 paź 23:16
a7: trochę chyba słabo oznaczyłam rysunek, jeśli jest niezrozumiale to proszę śmiało pytaj ...
14 paź 23:17
Eta:
| | m2*n2 | | m2n2 | |
P=2r2+mn r2= |
| = |
| |
| | c2 | | m2+n2 | |
==============
14 paź 23:49