Funkcja, pochodne, dowód
PytanieDo: Udowodnij, że f(x)>x dla każdego x>0
Czy istnieje takie a, dla którego f(x)>x
2, jeśli x>a?
| | x | |
f(x) = |
| +√1+x2ln(1+x2) |
| | √1+x2 | |
Obliczyłem pochodną
| x | | √1+x2 | |
| −x2+xln(1+x2)+ |
| |
| √1+x2 | | 1+x2 | |
i przyrównałem do zera, z czego otrzymałem:
4>x
2(1+x
2)(x−ln(1+x
2))
2
Niestety, nie wpadłem na pomysł, jak ładnie przedstawić, że zauważam f'(x)=0 dla x=0. Ponadto
próbowałem korzystać z twierdzenia o wartości średniej, jednak nie zaprowadziło mnie to
donikąd
| | f(x)−f(0) | | f(x) | |
f'(c) = |
| = |
| >0 |
| | x | | x | |
Bardzo proszę o pomoc i wskazówki
10 paź 20:18
a7: | | x | |
1+x2 zawsze większe 1 dla x>0 czyli czyli mamy |
| , które jest dodatnie dla |
| | √1+x2 | |
każdego x>0
plus jakaś liczba dodatnia (
√1+x2) razy ln(1+x
2) który też jest większy od zera dla każdego
x>0 tym sposobem mamy na pewno f(x)>0 dla każdego x>0
to tak na zdrowy rozsądek
nie wiem czy trzeba liczyć pochodne może take uzasadnienie opisowe wystarczy
10 paź 20:39
a7: przepraszam, żle przeczytałam, myślałam , ze f(x)>0 a tu f(x)>x i f(x)>x2
10 paź 20:42
PytanieDo: Obliczyłem nieprawidłowo pochodną:
| xln(1+x2) | | 2x | | 1 | |
| + |
| + |
| |
| √x2+1 | | √x2+1 | | (x2+1)3/2 | |
Jednak wciąż prosiłbym o sugestie
Myślę nad:
f(x)−x>0
f'(x)−1>0
10 paź 20:48
PytanieDo: Chyba już uporałem się z częścią f(x)>x. Prosiłbym o pomoc w f(x)>x2
10 paź 21:01
a7: a jak się uporałeś z f(x)?
10 paź 21:03
a7: f(x)>x?
10 paź 21:03
PytanieDo: Wykazałem, że f'(x)>1
10 paź 21:08
PytanieDo: Zastanawiam się, czy obliczyć drugą pochodną i zastosować tę samą metodę, czy znajdę
przyjemniejsze rozwiązanie
10 paź 21:08
a7: ja nie rozumiem dlaczego wykazanie f'(x)>1 jest wykazaniem że f(x)−x>0
10 paź 21:23
PytanieDo: Hmmm
Może to jest właściwe pytanie
Co proponujesz?
10 paź 21:38
PytanieDo: Pomęczyć się z Taylorem, by wykazać f(x)>x?
10 paź 21:42
a7: nie Ty chyba masz rację
10 paź 21:44
PytanieDo: Rację z f'(x)>1?
10 paź 21:46
10 paź 21:48
a7: nie wiem, nie znalazłam w necie nic podobnego, pasuję...
10 paź 21:50
PytanieDo: Dzięki, wytłumaczenie w linku przedstawia się całkiem ciekawie
10 paź 22:15
a7: oooo

to super
10 paź 22:16