Twierdzenie Lagrange'a nierówność i interpretacja
Sev: Korzystając z twierdzenia Lagrange'a uzasadnić nierówność:
ln(1+2x) < 2x dla każdego x>0
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Prosiłbym o jak najprostsze wyjaśnienie, bo nie mam
pojęcia o co chodzi w tym twierdzeniu.
11 wrz 15:43
11 wrz 15:52
Krzysiek:
f(x)=ln(1+2x)−2x policz pochodną i sprawdź dla jakich x jest malejąca. Policz jeszcze f(0).
11 wrz 15:56
Sev: Nadal nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu i co mam zrobić z tymi wynikami. Bardzo bym prosił
o wyjaśnienie zadania + rozwiązanie, im bardziej szczegółowe tym lepiej.
11 wrz 16:41
pigor: ..., no to może np. tak :
ln(1+2x) < 2x ⇔ ln(1+2x) − 2x < 0 , więc niech
f(x)= ln(1+2x)−2x i
f(x) <0 dla x>0 ⇒ sprawdzam znak
| | 1 | |
pochodnej f '(x) = |
| * 2 − 2 , czy także f'(x) < 0 dla x>0 , otóż |
| | 1+2x | |
| | 2 | |
f '(x) < 0 ⇔ |
| − 2 < 0 / * (1+2x)2 ⇔ 2(1+2x)−2(1+2x)2 < 0 ⇔ |
| | 1+2x | |
⇔ (1+2x) − (1+2x)
2 < 0 ⇔ (1+2x) (1−1−2x) < 0 ⇔ −2x (1+2x) < 0 /:(−2) ⇔
⇔ x (1+2x) > 0 ⇔ 2x(x+
12) >0 ⇔ x < −
12 lub
x > 0 , a więc
faktycznie f '(x) < 0 dla ∀x>0 ⇒ f(x) malejąca i ciągła ∀x>0 , a stąd
i tw. Lagrange'a ln(1+2x)−2x < 0 ⇔
ln(1+2x) < 2x c.n.u. .
11 wrz 17:24