matematykaszkolna.pl
Przedstawic w postaci trygonometrycznej liczby: jaros: Dobry wieczór, chciałbym zaczerpnąć informacji. Co mówiłam nam informacje δ∊(−π;π> oraz jak to ma się do przedstawienia tej liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej? 1+cosδ +I sinδ, δ∊(−π;π>
7 paź 21:21
jaros: mówi*
7 paź 21:28
ICSP: https://matematykaszkolna.pl/forum/403891.html chodzi o to aby cos(α/2) był dodatni.
7 paź 21:35
jaros:
 α α α 
Próbuje wymyślić, jak z 1 + cosα + isinα = 2cos(

)

) + isin

) ale nie mam za
 2 2 2 
bardzo pomysłu. Wytłumaczył byś mi, dlaczego cos ma być dodatni?
7 paź 21:57
ICSP: Brutalna siła w tym wypadku zadziała.
 α 
Po lewej stronie masz wszystko zależne od α a po drugiej od

2 
Pozamieniaj, więc cosα i sinα na kąty połówkowe
 α 
Jeżeli nie znasz wzorów to wykorzystaj wzory na cos2x i sin2x podstawiając w nich x =

2 
7 paź 22:00
jaros: No dobrze, lecz po co tak się to robi? Co tym uzyskam? Pytam z ciekawości bo nie sposób rozwiązać przykład nie rozumiejąc kroków które muszę wykonać.
7 paź 22:06
ICSP: wyrażenie po prawej stronie jest postacią trygonometryczną twojej liczby zespolonej.
 α α 
moduł : 2cos(

), Arg :

2 2 
7 paź 22:09
jaros: No w porządku, otrzymałem to co Pan. Tylko nie rozumiem jak to i dlaczego akurat to jest poprawne. Nie wiem dlaczego akurat taka postać trygonometryczna jest poprawna
7 paź 22:23
ICSP: Postać trygonometryczna składa się z dwóch głównych członów. Pierwszym jest liczba nieujemna którą nazywamy modułem i która oznacza długość wektora 0z Drugim jest suma cosinusa i sinusa przemnożonego przez i które są wyznaczone na tym samym kącie nazywanym argumentem. Zauważ, że postać:
 α α α 
2cos(

)[cos(

) + isin(

)]
 2 2 2 
spełnia powyższe warunki:
 α 
moduł = 2cos(

) ≥ 0
 2 
 α 
argument =

2 
więc jest ona postacią trygonometryczną liczby 1 + cosα + isinα Problem jest taki, ze chyba jesteś przyzwyczajony do działania na liczbach tzn. moduł i argument to konkretne liczby a nie tak jak tutaj parametr.
7 paź 22:32
jaros: Oooo super, dużo jaśniej teraz w głowie mam dzięki Pana komentarzu emotka a jeszcze jedno pytanko rozumiem czemu kąt połówkowy itd lecz po co dali nam informacje δ∊(−π;π>
7 paź 22:56
ICSP:
 α 
aby 2cos(

) było liczbą nieujemną.
 2 
W końcu w tym wypadku jest to moduł. Pozmieniaj też α na δ tak jak masz w treści.
7 paź 22:59
jaros: Dziękuje ślicznie za pomoc!
7 paź 23:21