planimetria
domino: W trapez prostokątny można wpisać okrąg. Jedna z jego podstaw ma długość a , druga jest trzy
razy dłuższa. Oblicz pole trapezu oraz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
Zastanawia mnie fakt, skąd wiemy, że odcinek ten jest równoległy do podstaw oraz dlaczego jest
on długości średniej arytmetycznej dwóch podstaw.
Ewentualnie jak działa tutaj twierdzenie Talesa i podobieństwo tak jak wykonano te zadanie
tutaj:
https://zadania.info/d1409/1502808
29 wrz 18:42
wredulus_pospolitus:

z podobieństwa trójkątów wyznaczasz proporcje wskazane na rysunku
chociaż Ty akurat masz w zadaniu trapez prostokątny − co nie ma znaczenia
| | podstawa1 + podstawa2 | |
I mamy: z + (2x + z + 2y = 2*(x+z+y) −−−> |
| = dlugość |
| | 2 | |
odcinka łączącego środki ramion
29 wrz 18:49
domino: dobra, a skąd wiemy, że ten odcinek jest równoległy do podstaw?
29 wrz 18:56
29 wrz 19:18
domino: Tego szukałem, dzięki!
29 wrz 21:42
Eta:

Inny sposób obliczenia pola ( niż podali w info)
r
2=(a−r)(3a−r) ⇒ 3a
2=4ar
P=3a
2
=======
29 wrz 22:13