Oblicz
alissss: 1.Oblicz:
log 15 + log 4 + log2 − log 24 − log 5
log 2 pierwiastki z 2 x= −3
9 do potęgi 3 x 3 do potęgi 3/2 przez pierwiastek z 27
log 2 16 + log 3 27
2.Niech log 4 a=3.Oblicz wartość wyrażenia log 4 16a do potęgi 2
12 sie 13:08
tego_sie_nie_da_odczytać:
tu jest ratunek 218
12 sie 13:41
12 sie 13:42
janek191:
log 15 + log 4 + log 2 − log 24 − log 5 = log ( 15*4*2) − log ( 24 *5) = log 120 − log 120 = 0
12 sie 15:34
janek191:
| | 1 | | 1 | |
log2√2 x = − 3 ⇔ ( 2√2)−3 = x ⇔ x = |
| = |
| |
| | (2√2)3 | | 16√2 | |
12 sie 15:36
janek191:
log4 a = 3 ⇔ a = 43 = 64
log4 (16 a2) = log 4 (16* 64*64) = log4 ( 42*43*43) = log4 48 = 8 log4 4 =
= 8*1 = 8
12 sie 15:42
alissss: Dzięki
13 sie 10:00