Wykaż, że pole równoległoboku jest nie większe niż połowa pola trójkąta ABC.
Jasiek: W trójkącie ostrokątnym ABC na jednym z boków obrano punkt D. Przez punkt D
poprowadzono proste równoległe do dwóch pozostałych boków trójkąta, dzieląc trójkąt
ABC na dwa mniejsze trójkąty i równoległobok. Wykaż, że pole równoległoboku jest nie
większe niż połowa pola trójkąta ABC.
https://matematykaszkolna.pl/forum/398030.html
Próbowałem zrobić to zadanie według rad z tego posta, ale nie rozumiem ich do końca
14 lip 22:54
Blee:
A czego dokładnie nie rozumiesz?
14 lip 23:00
Jasiek:

Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
T: P3 ≤ (P1+P2+P3)/2 → P3 ≤ P1 + P2
ΔDEB ∼ ΔCFD (kkk) w skali k, k > 0
P1 = xy/2 * sinα
P2 = k
2*xy/2 * sinα
P3 = kxy * sinα
Dowód niewprost:
kxy * sinα > xy/2 * sinα + k
2*xy/2 * sinα |:sinα
kxy > xy/2 + k
2*xy/2 |*2
2kxy > xy + k
2*xy |:xy
k
2 − 2k + 1 < 0
(k − 1)
2 < 0
sprzeczność
c. n. u.
15 lip 11:22
wredulus_pospolitus:
jest ok
chociaż ja osobiście raczej bym pokazywał, że
| | 1 | | 1 | |
P3 = kxysinα ≤ |
| (k+1)2xysinα = |
| PABC |
| | 4 | | 2 | |
ale to na jedno wychodzi
15 lip 17:18