dowód planimetria
Frajvald:

Mógłby ktoś pomóc dokończyć takie zadanie?
W trójkącie ostrokątnym ABC na jednym z boków obrano punkt D . Przez punkt D
poprowadzono proste równoległe do dwóch pozostałych boków trójkąta, dzieląc trójkąt
ABC na dwa mniejsze trójkąty i równoległobok. Wykaż, że pole równoległoboku jest nie
większe niż połowa pola trójkąta ABC.
| | 1 | |
kąt 1 to kąt alpha. Obliczyłem pole trójkąta FDB= |
| *b*d*sin a |
| | 2 | |
| | 1 | | a2*b | |
pole trójkąta EDC = |
| * |
| |
| | 2 | | d | |
| | 1 | |
pole równoległoboku AFDE = |
| *b*a*sin a |
| | 2 | |
i nie wiem jak skończyć, mógłby ktoś coś? poradzić
11 mar 00:08
wredulus_pospolitus:
Z Tw. Talesa wiemy, że:
z tego wiemy, że:
| PCDE + PDBF | | a2+d2 | |
| = |
| |
| PABC | | (a+d)2 | |
| | PAFDE | | 2ad | |
Z tego wynika, że |
| = |
| |
| | PABC | | (a+d)2 | |
oznaczmy: d = a*k ; gdzie k ∊ R
+ ... istotne: a+d = const.
wtedy:
| 2ad | | 2a2k | | 2k | |
| = |
| = |
| = f(k) |
| (a+d)2 | | (a(k+1))2 | | (k +1)2 | |
szukasz maksimum funkcji f(k) czyli pochodna i jedziesz 'z koksem'
wartość funkcji w maksimum da Ci maksymalny stosunek pola równoległoboka do pola dużego
trójkąta
11 mar 00:29
wredulus_pospolitus:
oczywiście można też zrobić a+d = const. −> a = const. − d
Istotne by const. w momencie liczenia pochodnej to była STAŁA.
11 mar 00:45
jc: Pole dwóch trójkątów jest proporcjonalne do CD
2+BD
2, a suma ta jest najmniejsz,
gdy CD=BD. Wtedy oba trójkąty mają pole równe połowie pola dużego trójkąta.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(CD2+BD2)= |
| [ (CD+BD)2 + (CD−BD)2] = |
| (CD+BD)2= |
| BD2. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 mar 01:00
Eta:

Wykaż,że zachodzą zależności :
P(ABC)=P=(
√P1+
√P2)
2 i P
3=2
√P1*P2
A teraz tezę już łatwo wykazać
11 mar 01:37
jc: Mała pomyłka. Zamiast drugiego znaku = powinien być znak ≥.
11 mar 08:12
Frajvald: Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi
11 mar 09:19
silnia: z tego wiemy, że:
PCDE a2
= (
)2
PABC a+d
PDBF d2
= (
)2
PABC a+d
Dlaczego?
@wredulus pospolitus
22 mar 19:20